Некој мечтае за мал, удобен дом, некој за голем дом со поглед на море. Денес, да ја претворите својата мечта во реалност е едноставно бидејќи некои домови се продаваат за само € 1, а некои од нив се даваат и бесплатно.

И покрај тоа што на денешницата цените на недвижностите на пазарот се намалуваат, алтернативните опции за купување можат лесно да се најдат, дури и ако немате голем буџет.

Самбука, Италија

Несомнено изненадување на пазарот на недвижнини доаѓа од Италија каде огромен број живописни куќи се продаваат за 1 евро. Домовите се сместени во различни села и во регионите на земјата со мала популација.

Самбука е едно од многуте италијански села, каде сѐ уште има бесплатни куќи за 1 евро. Сепак, вреди да се земе во предвид дека секој нов сопственик на куќата е должен да ја реновира за 3 години. И, патем, новиот сопственик е должен да потроши најмалку 15 илјади евра за реновирање.

Рубе, Франција

Рубе се наоѓа во северниот дел на Франција и сигурно ќе одговараат на вашиот вкус. Овој град, кој се наоѓа на границата со Белгија, е економски стабилен и продолжува да расте. Во овој град, можете да купите мала куќа во предградието за само € 1. Во исто време, купувачот се обврзува да живее во куќата најмалку 5 години, а исто така ја вложува својата енергија и ресурси за трансформирање на напуштените недвижнини.

Токио, Јапонија

Дури и земја со проблем на пренаселеност може да страда од мноштво празни куќи. Ова се должи на суеверието на Јапонците: сите куќи во кои се случила некоја несреќа или злосторство се сметаат за неуспешни и проколнати. Ова верување е популарно низ Јапонија, па затоа Токио е далеку од единствениот град во Јапонија, каде што можете да купите куќа за малку пари.

Јапонците дури создадоа и специјален напуштен пазар на недвижнини, наречен Акија. Овде можете да станете сопственик на куќата бесплатно или за номинален надомест.

Окутама, Јапонија

За љубителите на природата и тишината, слободниот пазар на напуштени куќи во Јапонија дава можност да се преселите во Окутама. Ова е еден од многуте духови-градови во Јапонија, но прекрасните пејзажи го прават овој град многу посебен. Само оние семејства во кои возрасните не се постари од 43 години можат да се вселат. И уште една мала напомена: за куќата да стане целосно ваша, треба да живеете во неа најмалку 22 години.

Бафало, САД

Властите на американскиот град Бафало нудат да се купи имот за 1 долар според специјалната програма Urban Homestead Program. Таквите програми се чести во САД, особено кога станува збор за дистрибуција на ненаселени парцели. Се што ви е потребно е да бидете жител на градот, да живеете во вашиот нов дом најмалку 3 години, а исто така да инвестирате темелно во потребните поправки.

Детроит, САД

Овој град веќе долго време се соочува со економски пад: невработеност, банкрот, криминал итн. Затоа, малкумина ја користат оваа опција за купување на евтини недвижнини.

Ливерпул, Велика Британија

Според статистичките податоци, во Велика Британија 200 илјади куќи се празни најмалку 6 месеци годишно. Повеќето од овие домови беа напуштени од работничката класа за време на периоди на акутна невработеност во 1970-тите, 1980-тите и 1990-тите години. Владата се обидува да го реши проблемот на Ливерпул, продавајќи напуштени куќи за 1 фунта.

Сепак, правилата за купување на домот се доста строги. Ако сакате да купите таква куќа, ова дефинитивно треба да ви биде прва трансакција за купување недвижен имот. Исто така мора да бидете жител на градот, да живеете во вашиот нов дом најмалку 5 години и да ја реновирате куќата според градските стандарди.

Кандела, Италија

Ако се сомневате дали да платите 1 евро за куќа или да ја земете бесплатно, треба да знаете: властите на градот Кандела се согласуваат да ви платат 2 илјади евра за да се преселите таму. За да бидете платени за премин во Кандела, треба да станете постојан жител на градот, а исто така да имате приход од најмалку 7,5 илјади евра годишно. Ако се преселите сами, ќе ви бидат исплатени 800 евра, и ако се преселите со целото семејство, тогаш ќе добиете 2.000 евра.

Сподели на Facebook
пати видено