Ако некогаш сте помислиле дека сте талентирани, не грижете се, најверојатно сте во право. Најновите истражувања покажуваат дека ги потценуваме нашите способности и немаме поим за моќта што ја имаме. Време е да се промени ситуацијата.

Погледнете ги овие тајни „таленти“ кои иако ни се секојдневие, успешно не сме ги забележувале се додека науката не нѐ упатила кон нив.

7. Гласот може да има влијание врз нашето расположение

Една група истражувачи на CNRS одлучиле да дознаат како гласот влијае врз расположението на лицето. Тие побарале од субјектите да ја читаат книгата на Харуки Мураками и ги снимале нивните гласови, а потоа, со помош на програма, нивните гласови ги направиле застрашувачки, среќни и тажни. Учесниците не биле свесни за промената на гласот. И тогаш тие морале да ги слушаат сопствените гласови, само неколку луѓе сфатиле дека биле променети. Кога ги прашале како се чувствувале додека го читале текстот тие одговориле согласно емициите изразени на изменетиот тон на глас.

Студијата покажува дека „ги читаме“ нашите сопствени емоции, како и емоциите на другите, а вокалната експресивност влијае на нашето расположение.

6. Можеме да станеме посилни само ако размислуваме за тоа

Брајан Кларк, професор од Државниот универзитет во Охајо, спровел студија и докажал дека има директна врска помеѓу нервниот систем и мускулната сила. Сите учесници морале да носат цврст фиксатор за околу 4 недели. Една група се обидувала да изведува 11-минутни ментални вежби 5 дена во неделата: луѓето мораа да си ги замислуваат тензиите на мускулите додека биле неподвижни. Друга група водела обичен животен стил.

Кога фиксаторите на зглобовите биле симнати, луѓето што се обидувале да се замислат себеси како вежбаат имале двојно посилни мускули од оние кои не го правеле тоа.

5. Гледаме работи за кои не сме свесни

Покрај боите и светлината, човечкото око може да ја почувствува поларизацијата на светлината, но повеќето од нас не знаат за тоа. Ова функционира во одредени ситуации: кога гледаме во синото небо, компјутерскиот екран и рефлексии од вода или стакло. Во овие случаи, голем процент од светлосните бранови се осцилираат во иста ориентација и стануваат видливи.

4. Продолжете го животот со насмевка

Во 2010 година, била спроведена студија на Државниот универзитет во Вејн. Нејзината цел била да дознаеме дали насмевката може да влијае врз очекуваното траење на животот на луѓето. Научниците ги проучувале бејзбол картичките со познати играчи од бејзбол произведени пред 1950 година. Се покажало дека играчите кои не се насмеале живееле околу 72,9 години, играчите со мала насмевка живееле 75 години, а оние со навистина широки насмевки живееле 79,9 години.

Уште повеќе, нашата насмевка може да влијае врз другите. Насмевката е заразна, така што ја губиме контролата над нашите мускули на лицето и насмевнуваме и ние. Личноста која се насмевнува ни изгледа попривлечно и професионално.

3. Можеме да ја смениме температурата на нашето тело

Практиките на тибетските монаси, познати како Тумо јога, ја зголемуваат телесната температура. Во 1981 година Херберт Бенсон, професор на Универзитетот Харвард, откри дека 3 практикувачи имаат капацитет да ја зголемат температурата на прстите на рацете и нозете за дур 8,3 °C.

Се препорачува да се практикува само со искусен Лама, бидејќи постои ризик да се умре од хипотермија.

2. Ние разликуваме повеќе вкусови отколку што мислиме

Сите ние знаеме за 4 основни вкусови: слатко, кисело, солено и горчливо. Но, во 1980-тите, научната заедница го идентификувала 5-тиот вкус наречен умами (од јапонски: вкусен, убав.) Тој бил идентификуван од Кикуне Икеда, професор од Универзитетот во Токио. Умами е честа појава за производи од белковини: месо, риби и месни или супи.

Денес, научниците продолжуваат да бараат нови рецептори. Еден ден, може да откријат дека можеме да разликуваме калциум, јаглерод диоксид, чиста вода, масти, метали и сл. Ова знаење ќе им помогне на луѓето да се борат против дебелината и други проблеми.

1. Ние сме во состојба да развиеме музичко уво во зрелоста

Студијата спроведена на Универзитетот во Чикаго покажува дека возрасните исто така можат да го развијат своето музичко уво и да го направат речиси совршено.

Во рамките на експериментот, субјектите со рудиментирано музичко образование морале да ги репродуцираат звуците што ги слушнале и да идентификуваат тон. Во втората фаза, тие повторно се обиделе повторно да ги идентификуваат звуците, но овојпат им било кажано дали се во право или не, и им било дозволено повторно да ја слушаат снимката. По неколку месеци, тестот бил спроведен повторно. И се покажало дека субјектите не ги загубиле своите вештини и успеале да го идентификуваат тонот на звукот. Истражувањето докажува дека музичкото уво е стекната вештина.

Сподели на Facebook
пати видено