Денес популарноста на туристичките атракции многу зависи од социјалните мрежи. 50% од патниците објавија дека информациите и рекламите на интернет влијаат врз нивните патни планови. Но, оваа растечка популарност не е добра за самите атракции воопшто.

И тоа не е само поради ѓубрето или графитите на ѕидовите што ги оставаат туристите. Луѓето можат да предизвикаат штета на различни начини од едноставно дишење до намерно уништување.

1. Заливот Маја во островите Пхипхи, Тајланд

Ова место стана популарно меѓу туристите по филмот Плажата со Леонардо Ди Каприо. Во тој имало околу 5.000 луѓе секој ден. Така, во јуни 2018 година, беше затворен неограничено за закрепнување.

2. Гуаира водопади на границата меѓу Бразил и Парагвај

Ова прекрасно место било каскада на водопади. Во 1982 година, тие биле поплавени од резервоарот формиран од страна на хидроелектричната браната Итаипу. И карпите биле отстранети со динамит.

3. Пештерата Алтамира во Шпанија

Била затворена за посетителите во 2002 година. Големите туристички групи ги оштетиле сликите со едноставно дишење и производство на водена пареа и јаглероден диоксид, поради што некои од сликите мувлосувале. Во 2001 година во близина е изградена реплика на пештерата и музеј за да им се овозможи на туристите да уживаат во репродукциите.

4. Дакбил, Орегон

Оваа карпеста формација била популарна туристичка атракција до 29 август 2016 година. Група луѓе ја пробиле оградата и го уништиле споменикот на природата, бидејќи претходно нивниот пријател ја скршил ногата таму.

5. Нохмул пирамида во Белизе

Оваа пирамида стара 2,300 години, во 2013 година, била уништена од фирмата Де-Мар Камења користејќи булдожери. Варовникот од оваа пирамида се користел за пополнување на патишта со чакал во блискиот град. По истрагата, возачот на багерот, надзорникот и двајца извршни директори на компанијата биле казнети со парични казни.

6. Коралите на Божиќниот Остров, Австралија

За само 10 месеци, повеќе од 90% од гребенот бил уништен. Некои од коралите избледеле а некои умеле. Ова се случило поради топлински стрес предизвикан од климатските промени.

7. Пон дес Артс, Париз

Овој познат мост беше толку полн со љубовни катанци што нивната вкупна тежина била околу 45 тони. Владата, стравувајќи од состојбата на Сена, поради бројот на клучеви што биле фрлени во неа и од можниот колапс на мостот, морала да отстрани десетици илјади катанци и да стави стаклени панели за да не ја „заклучуваат љубовта“ луѓето повеќе.

Сподели на Facebook
пати видено