Понекогаш се чини дека човештвото веќе знае сè. Токму во тие моменти се прават нови откритија кои ги свртуваат нашите ставови наопаку.

Ембрионска мумија

На почетокот на 20 век научниците нашле мал саркофаг. Првично, ова откритие не изненадило никого затоа што во древниот Египет таквите садови биле користени за да ги погребаат човечките органи. Сепак, следното истражување покажало дека саркофагот не содржи органи: имало мумија на фетус. Ембрионот бил во 16-18-тата недела на развој во времето на смртта. Овој саркофаг датира од периодот меѓу 664 и 525 години п.н.е. За научниците ова било уникатно откритие, бидејќи оваа мумија е „најмладата“ меѓу сите мумии пронајдени до денес.

Свитоците од Мртвото Море

Свитоците од Мртвото Море се едни од најважните археолошки откритија во историјата. Неколку години научниците ги истражувале пештерите во близина на Мртвото Море. Тие пронашле илјадници фрагменти од пергамент. Информациите што се напишани во овие парчиња е поврзани со хебрејскиот библиски канон. Во моментов, научниците веруваат дека е можно да се најдат повеќе документи од ваков вид доколку истрагата продолжи. Овие свитоци се изложени во Музејот на Израел во Ерусалим.

Пирамидите на Чичен Ица

Пирамидата на Ел Кастиљо се наоѓа на полуостровот Јукатан во Мексико. Таа била изградена приближно во првиот милениум. Најинтересен дел од оваа градба е дека, според научниците, има уште две пирамиди внатре. Работата е во тоа што овие две пирамиди биле изградени долго пред Ел Кастиљо. Во моментов, научниците се обидуваат да најдат начин да влезат внатре без да ги скршат ѕидовите.

Неолитски љубовници

Неколку скелети биле пронајдени пред неколку години во Мантова, Италија. Ова се скелетите на еден маж и жена што биле погребани пред околу 6000 години. Археолозите што ја проучувале двојката тврделе дека двојните погребувања во неолитот биле многу ретки и ова е прв пат да откријат луѓе од тој период погребани во таква положба.

Амфиполис и непозната гробница

Гробницата била пронајдена во Амфиполис, Грција. Во гробницата имало две високи мермерни статуи кои го чувале влезот. Овие статуи се нарекуваат каријатиди. Благодарение на ова откритие, археолозите и историчарите можеле да сугерираат на кого му припаѓала оваа гробница. Една верзија вели дека тоа е гробот на Олимпија. Друга верзија вели дека овој гроб припаѓал на Роксана, жената на Александар Македонски. Третата верзија негира дека овие гробови на некој начин биле поврзани со семејството на Александар Македонски.

Хороскопска бетонска плоча

Ова хороскопска бетонска плоча е пронајдена во САД пред неколку години. Дебелината и текстурата на почвениот слој им овозможила на специјалистите да сугерираат дека не била ставена во земјата од страна на некој шегаџија, туку била закопана таму стотици години. Начинот на кој знаците се наредени на плочата ни кажува дека веројатно се користела како сончев часовник.

Телата на Велигденскиот Остров

Голем дел од нас мислат дека мистериозните скулптури на Велигденскиот Остров се едноставно глави. Всушност, тие исто така имаат тело кое се протегаат неколку метри под земја! Сега се ископани неколку статуи (на островите, има вкупно повеќе од 1000 статуи), со цел да се истражи тајната на гигантските статуи и нивните градители.

Бонус: Никогаш не знаете какви богатства се закопани во дворот

Овој ковчег го пронајде Дмитриј Лукичев во неговиот двор во Беш-Кунгеј, Киргистан. Човекот копал канал за надворешниот тоалет кога неговата лопата погодила некој метален објект. Се испоставило дека тоа е воен шкаф на Третиот рајх. Внатре имало многу лични работи на некој службеник на германската војска: чаши, работи за лична хигиена, отстранливи јаки, четка за облека и офицерска јакна Вермахт во совршена состојба.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено