Веројатно не е огромно претерување да се каже дека ракот ги плаши луѓето повеќе од другите болести. Луѓето мислат дека онколошката болест е смртна казна и медиумите ги влошуваат работите со тоа што постојано зборуваат за ракот. Денес, многу луѓе страдаат од страв од рак и често се „дијагностицираат“ веднаш штом ќе почувствуваат дека не им е добро.

Ние мислиме дека треба да се бориме со нашите стравови и да се ослободиме од нив што е можно побрзо. Затоа подготвивме 7 утешни факти за најстрашната болест во светот. Ние не се обидуваме да ви кажеме дека треба да ги игнорирате загрижувачките симптоми и дека треба да се откажете од посета на лекар, само сакаме да паничите помалку.

1. Ако растат влакна од бенката, најверојатно не е меланом

Многу луѓе кои имаат бенки се плашат од рак на кожата. Но, еве неколку добри вести: ако влакна растат низ бенката, најверојатно е бенигна. Работата е во тоа ако влакното успева да расте, структурата на кожата не е променета. Кога некој има рак на кожата, каналите низ кои растат влакната не можат да се формираат. Меѓутоа, ако претходно растеле влакна од бенката, а сега повеќе не, тогаш не мора да значи дека станува збор за рак. Но, сепак најдобро е да посетите дерматолог за да бидете сигурни.

2. Бенигни тумори остануваат бенигни во повеќето случаи

Речиси сите бенигни тумори никогаш не стануваат канцерогени – освен некои ретки ретки исклучоци, како што се, на пример, полипи на дебелото црево (подобро е да се отстранат затоа што можат да се трансформираат во рак). И многу тумори на дојка, како што се фиброаденоми, речиси никогаш не се претвораат во рак, ниту пак цистата на јајниците или матката.

3. Ако имате грутка која ве боли, тогаш најверојатно не е канцерогена

Повеќето канцерогени тумори не болат. Значи, ако имате грутка над и под кожата која ве боли најверојатно не е рак. Но, тоа може да биде опасна инфекција на која ѝ треба лекување и затоа е подобро да посетите лекар.

4. Симптомите кои траат со години не се знаци на рак

Ако кашлате со години, или имале главоболки или абдоминална надуеност – тоа не е рак. Ако тоа беше рак, ќе ве убиеше многу одамна. Сепак, може да биде поинаква, помалку опасна (но сепак сериозна) болест.

5. Симптомите кои доаѓаат и си одат обично не се знаци на рак

Ако ви се појавило нешто на кожата, како осип и исчезнало по една недела, тоа не е рак. Ракот има симптоми кои со текот на времето стануваат посилни. Единствен исклучок е рак на дебелото црево – предизвикува дијареа со крв што може да дојде и да замине.

6. „Ракот станува помлад“ е мит

Се чини дека сѐ повеќе и повеќе млади пациенти им се дијагностицира рак, но ова не е точно. Во САД, просечната возраст на лице кое има рак е 66 години, а луѓето под 20 години имаат само 1% од сите видови на рак. Луѓето на возраст од 55 години и постари имаат најголем ризик од развој на рак – 80% од сите видови на рак се меѓу оваа возрасна група. Само затоа што сега добиваме малку повеќе информации за случаи на рак кај млади лица благодарение на медиумите, социјалните медиуми и непрофитните организации мислиме дека „ракот станува помлад“.

7. Од 30% до 50% од рак може да се спречи

Според информациите обезбедени од Светската здравствена организација, 30% до 50% од рак може да се спречи со едноставно менување на животниот стил на еден здрав начин. Еве неколку препораки за тоа како да се заштитите од ракот:

 • Не пушете
 • Не дозволувајте другите да пушат во вашата куќа или на работното место.
 • Контролирајте ја вашата тежина.
 • Движете се повеќе и избегнувајте седентарен животен стил.
 • Јадете повеќе пченица, овошје и зеленчук. Ограничете ја потрошувачката на висококалорична храна, слатки пијалаци, црвено месо и храна што содржи многу сол.
 • Престанете да пиете алкохол или барем ограничете го.
 • Избегнувајте да бидете изложени на УВ-светлина.
 • Обидете се да не контактирате со канцерогени супстанции при работа и следете ги упатствата и правилата за здравствената безбедност.
 • Проверете ги нивоата на радијација во вашата куќа.

За жени:

 • Дојте ги вашите деца доколку е можно.
 • Ограничете ја хормонската терапија.

Сподели на Facebook
пати видено