Понекогаш ги лажеме најблиските, не затоа што не ги почитуваме, туку затоа што се обидуваме да ги заштитиме од вистината што може да им наштети.

Сепак, постојат неколку вистини за кои секогаш треба да се зборува, бидејќи молчењето во такви ситуации може да доведе до поголеми проблеми.

7. Да му кажете на некој дека мириса лошо

Ако мислите дека вашата сакана личност има лош здив или мирис на телото, треба внимателно да го информирате ова лице за ова прашање. Тоа ќе им даде добри шанси да ја поправат ситуацијата.

6. Да и кажете на некоја личност дека многу се здебелила

Не треба ниту да се смеете ниту да го критикувате лицето за ова прашање. Сепак, важно е да ги информирате за она што го гледате за нивно добро. Доколку не сакате директно да им кажете, предложете им да одите заедно на фитнес, теретана или пак да почнете со здрава исхрана.

5. Да им посочите дека трошат премногу пари

Се разбира поединецот одлучува каде ќе ги троши парите што ги заработува. Меѓутоа, покрај правата на поединецот, членовите на семејството исто така имаат обврски и одговорности. На пример, ако брачниот другар ги троши сите свои пари за сопствените потреби и желби додека нивниот партнер е против тоа, тогаш ова е проблем за кој треба да се разговара.

4. Да кажете дека повеќе не ги споделувате истите интереси

Без разлика дали тоа е ново пријателство или љубовна врска, луѓето често покажуваат претеран интерес за хобија на партнерот, обидувајќи се да станат дел од нив. Ова е сосема природно. Но, по одреден период во ред е да ги откриете на пријателот или партнерот вашите вистински желби.

3. Да откриете дека не сакате да имате деца

Сите имаме различни планови за нашите животи и во ред е ако не се совпаднат со начинот на кој нашите блиски пријатели и членови на семејството ја гледаат нашата иднина. Сепак, би било фер да им кажете за принципите на вашиот живот на самиот почеток, за да не им давате лажна надеж.

2. Да му кажете да партнерот дека не го сакате повеќе

Ова е важна вистина што ќе треба да ја откриете на вашиот партнер порано или подоцна. Се разбира, многу луѓе живеат во безвредни односи без да градат своја љубов или да имаат меѓусебно почитување. Можеби сте во слична ситуација во моментот. Но, ако не сакате таква врска во вашиот живот, треба да му кажете на вашиот партнер дека вашите чувства се избледени.

1. Да зборувате за сериозна болест

Кога ќе дознаат за сериозна болест, многу луѓе се обидуваат да ја сокријат оваа горчлива вистина од своите најблиски до самиот крај. Се разбира, тие не сакаат да ги повредуваат своите најблиски со оваа лоша вест, но според експертите што секојдневно им помагаат на илјадници болни, семејството и блиските пријатели имаат право да ја знаат вистината.

Сподели на Facebook
пати видено