Благодарение на илјадници научници од многу различни полиња, нашиот свет се приближува поблиску до иднината од научната фантазија, која ја гледаме во филмовите.

Изминатите неколку години беа вистински напредок за сите нас. Затоа направивме листа од најважните научни откритија од 2017 и 2018 година, кои ќе го направат светот подобар.

Првата рендгенска слика во боја

Научниците од Нов Зеланд ја направија првата 3Д рендген снимка во историјата. Новиот уред бил направен врз основа на традиционалната црно-бела рендгенска машина користејќи технологија за следење на честички наречена Medipix.

Научниците создадоа елек кој може да ве предупреди за срцев удар неколку дена однапред.

Smart Vest изгледа прилично едноставен, но внатре се наоѓаат специјални сензори и електроди. Тие ви дозволуваат да го следите вашето ЕКГ, крвниот притисок и отчукувањето на срцето. И сето ова се прави 24/7. Некој кој го поседува овој елек може да преземе специјална апликација на својот паметен телефон каде што ќе бидат зачувани сите податоци за функционирањето на срцето.

Кинеските полицајци сега имаат паметни очила со технологија за препознавање лица.

На почетокот на 2018 година, кинеските полицајци во Женгжу добија паметни GLXSS очила кои имаат систем за препознавање на лицата. Тие можат да фотографираат, да снимаат видео со HD квалитет, а исто така да прикажуваат информации за објективот благодарение на AR-технологијата. Овој уред веќе помогна да се фатат речиси 40 криминалци.

Егзоскелетна рака која е контролирана од умот

Инженерите на École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) создадоа прототип на егзоскелетна рака кој може да се контролира со умот. Електродите се наоѓаат на специјален шлем. Во раните верзии, електродите требало да се стават под кожата. Егзоскелетот лесно се контролира и може да се постави во рок од неколку минути. Уредот е веќе тестиран од луѓе кои имаат повреди на ‘рбетниот мозок или мозочен удар. Сега инженерите го подобруваат егзоскелетот за да го направат доволно добар за масовно производство.

Истражувачите докажаа дека теоријата за нашето потекло не е точна

Долго време луѓето веруваа дека Homo sapiens потекнуваат од други видови пред 200.000 години некаде во Источна Африка. Повеќето од антрополошките и археолошките теории ја потврдија оваа верзија.

Сепак, ова лето, во списанието Nature, беше објавен напис од меѓународна група научници. Тие откриле остатоци од луѓе кои се постари од 300.000 години. Овие луѓе живееле на сосема различен дел од африканскиот континент. Истражувачите се сигурни дека ако биле облечени во модерна облека, никој не би можел да ја примети разликата со модерниот човек. Ова откритие докажа дека теоријата во која веруваме е сосема погрешна.

Астрономите нашле објект наречен Оумуамуа во нашиот Сончев систем

2017 година многупати ја оспори науката. На Хаваи, астрономите пронајдоа уникатен астероид кој не е дел од нашиот Сончев систем. Тоа значи дека потекнува некаде далеку во галактичкиот простор. Брзината на астероидот е премногу голема за нашето Сонце да го повлече со гравитација. Некои научници имаат теории дека астероидот е направен од жива материја и има дури и огромен телескоп кој се обидува да фати сигнали од интелегентен живот.

Кинеските научници клонираа мајмун

Првиот успешен клонирачки експеримент се случи кога молекуларните биолози успеаја да одгледаат 2 клона од истиот мајмун. Родени од сурогат мајка, овие мајмуни ја имаат истата ДНК. Експериментот ќе му помогне на човештвото да најде лек за ракот, да ги избегне генетски наследените болести и да ги клонира исчезнатите животни.

Сподели на Facebook
пати видено