Повеќето луѓе сакаат да веруваат во нешто мистериозно, иако во најголем дел од случаите станува збор за преувеличени настани или измами со цел да се стекне поголема популарност.

Мистификациите не се нешто чудно за денешното општетсво, но благодарение на напредната наука, тие брзо се разјаснуваат. Еве неколку најпознати мистификации кои го шокираа светот.

Сестрите Фокс

Во пролетта 1848 година, почнале да се случуваат чудни работи во спалната на двете сестри Меги и Кејт Фокс. Според девојките кои имале 14 и 11 години, чудни звуци се слушале неколку пати месечно. За овој мистичен феномен брзо дознал целиот северен дел од Њујорк.

Добивајќи поддршка од своите обожаватели сестрите продолжиле со своите приказни и кога станале возрасни почнале да прават сесии со духови, со покомплицирани измами. Еден ден Меги, постарата сестра, не можела да издржи и признала дека сѐ е лага и дека започнало како детска шега.

Ужасот на Амитивил

Во 1974 година, Роналд Дефо (23) ги застрелал неговите родители и четворица браќа и сестри. Тој го извршил ова злосторство кога неговите членови на семејството тивко спиеле во своите кревети.

Дефо го објаснил своето дело, велејќи дека некој глас му наредил да ги убие своите роднини. Кога Роналд го испитувале лекари, тие тврделе дека е сосема здрав. Една година подоцна, брачната двојка Лутц со три деца се сместила во куќата на семејството Дефо. Околу еден месец по нивното преселување, почнале да се случуваат разни необјасниви работи.

Како резултат на тоа, им се придружиле разни посредници и свештеници кои едногласно тврделе дека „натприродни сили“ живеат во куќата. Се испоставило дека тие сите соработувале со еден американски писател кој, за да ја одржи оваа измама, им дал голема материјална поддршка.

Патник низ времето

Во 1970-тите, приказната на временскиот патник, Рудолф Фенц била многу популарна во Америка. Ова е една од најпознатите измами, чии траги сè уште можат да се најдат на различни социјални мрежи. Митот велел дека во 1950-тата година г-дин Фенц се појавил на една од улиците во Њујорк директно од 1876 година. За жал, поради неговата конфузија, „патникот“ паднал под тркалата на автомобил и починал. Всушност, сите ликови и настани од оваа мистификација биле позајмени од малку познатиот роман на Џек Фини.

Кругови во полето

Во доцните 1970-ти, мистериозните цртежи почнале да се појавуваат во Велика Британија. Веднаш имало гласини дека нивните автори биле вонземјани. Меѓутоа, во 1991 година Дејвид Чорли и неговиот пријател Даглас Бауер признале дека тие се автори на круговите.

Сирената од Фиџи

Во 19-тиот век на овој начин привлекувале голема публика на изложбите. Луѓето креирале „сирени оф Фиџи“ така што земале тело од мајмун и го поврзувале со опашка од голема риба, а потоа го покривале со афион. Иако звучи прилично примитивно привлекувале голем број на луѓе.

Вештерки од Сејлем

Во американскиот град Сејлем, Масачусетс во 17 век имало вистинска паника. Сето тоа започнало со фактот дека ќерката на свештеникот и внуката на свештеникот Семјуел Парис биле заразени со мистериозна болест. Оваа болест ги натерала девојките да направат хистерични извици. Како што знаете, во тоа време луѓето фанатично веруваа во демони, поради што случајот добил голема јавна резонанца.

Како резултат на ловот на вештерки, се случиле бучни судења и загинале 27 жени и мажи (20 егзекутирани и 7 починале во затвор). Уште 150 луѓе биле затворени. Подоцна се покажало дека сето ова е вообичаениот заговор на девојките кои само имитирале „симптоми“ пред своите роднини.

Џинот од Кардиф

Една од најпознатите мистификации е камена скулптура, претставена како остатоци од џин висок над 3 метри. Автор на оваа мистификација е атеист Џорџ Хало, кој се расправал со свештеникот за џиновите кои живееле во античко време. Џорџ добро заработувал од неговиот „пронајдок“ наплаќал по 50 центи за секој кој сака да ги види џинот.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено