Потребна е помалку од секунда за да се открие личноста користејќи го само гласот. Можеби изгледа неверојатно, но вашиот глас може да каже многу за вас. Тој не само што звучи уникатно, туку и носи корисни, а понекогаш и неочекувани информации.

Ние сме изненадени од скриените индиции што лесно се откриваат само со слушање на нечиј глас. Висина, сила и други посебни одлики за вас може да ги откриете само со слушање на гласот.

1. Социјалност

Вашиот глас може да ја означи вашата личност или поточно, ако сте екстроверт или интроверт. За време на една студија, луѓето слушаа говор генериран од компјутер, кој беше моделиран да звучи како гласови на интроверти и екстроверти. Како резултат, учесниците беа во можност да ги идентификуваат личностите. Екстровертите зборуваат побрзо и погласно, а интровертите, напротив, ги изразуваат своите мисли на потивок и побавен начин.

2. Доверба

Едноставно „Здраво!“ Може да им каже на луѓето колку сте доверливи. 64 верзии на овој збор беа слушнати од волонтери од друга студија. И скоро сите учесници избраа мажи кои го кажаа зборот со повисок тон на крајот на зборот, како поверодостојни. За жените, обратно, оние со понизок тон на крајот на зборот се сметаа за поверодостојни.

3. Висина

Вашиот глас може да означи колку сте високи. Во текот на 2 експерименти, од луѓето беше замолено да ги идентификуваат највисоките од 2 говорници и да организираат 5 говорници по висина. И 62,17% од учесниците беа во можност да го разликуваат повисокиот говорник. Колку е повисока личноста, толку е потивок и подлабок нивниот глас.

4. Плодност

Излегува дека менструалниот циклус не само што влијае на расположението и хормоналните промени, туку влијае и на гласот. Според оваа студија, станува повисок со пристапот на овулацијата. Значи, жените со повисок глас може да бидат поплодни.

5. Сила

Гласот е во состојба да ја покаже јачината на човекот, имено јачината на горниот дел од телото. Учесниците на една студија слушаа гласови на мажи од различни земји, кои зборуваат на својот мајчин јазик, а потоа ја оценија нивната сила. Како резултат, тие можеа точно да утврдат колку се силни мажите. Посилните мажи имаа подлабок глас.

6. Професионализам

Вашиот глас може да има влијание врз вашата кариера. Оваа студија покажа дека луѓето со „крекав глас“ се чини дека се помалку образовани и помалку компетентни. И ова е особено точно за жените. Ова дури може да влијае на одлуката на работодавецот и да го насочи кон избор на друг кандидат.

7. Паркинсонова болест

Промени во гласот може да укажат на Паркинсоновата болест. Пациентите имаат застој во говорот, нивниот глас станува потивок и се појавува останување без здив. Луѓето почнуваат да зборуваат монотоно.

Сподели на Facebook
пати видено