Пред неколку векови, децата растеле сосема поинаку: пораснале многу порано, работеле многу, а нивните родители следеле сосема различни правила во воспитувањето отколку сега.

Не сите овие практики биле хумани и корисни, па затоа не е изненадувачки што малкумина од нив преживеале до ден-денес.

1. Играњето со детето не се сметало за неопходна активност

До околу XIX век, родителите не ги милувале своите деца и не си играле со нив. Се верувало дека детето не е полноправна личност, и затоа играњето со него е губење време. Но, детските играчки сепак постоеле: тропкалки, топки и, се разбира, кукли. Колку било побогато семејството на детето, толку поубави и поскапи биле нивните играчки. Децата од сиромашните семејства често сами си правеле: од трева и од слама, плодови од дрвја, гранчиња и глина.

2. Децата биле давани да работат во домовите на други луѓе

Во шеснаесеттиот век во Англија, вообичаено било сиромашните семејства да ги чуваат децата во нивните домови максимум до 14 години. Тогаш момчињата и девојчињата оделе да работат во друго семејство, и земале друго дете со себе. Постојат примери кога децата станувале слуги во домовите на другите луѓе многу порано, на возраст од 7-9 години.

Состојбата на децата останува непроменета низ вековите. Во 70-тите години на XIX век, во истата Англија, за производството на тули, според различни проценки, биле користени од 20 до 30 илјади деца на возраст од 5-16 години.

На пример, на фотографијата подолу, која е од февруари 1911 година, се прикажани мали работници од фабриката за конзервирање Магиони во градот Порт Ројал (Јужна Каролина, САД). Благодарение на фотографот и социологот Луис Хејни, ги знаеме имињата и возраста на овие девојки: Џози (6 години), Берта (6 години) и Софи (10 години).

3. Чудни правила за нега на новороденчиња

Имало култури во кои не било вообичаено да се намали папочната врвца кај новороденчињата. Таа опстојувала сè додека не се исуши. Исто така, подолго време мајките биле убедени дека првото млеко било опасно за бебиња, па категорично одбиле да го дојат во првите неколку дена по раѓањето. Кога бебето плачело му давале само цуцла.

4. Имало посебни момчиња за камшикување

Дури и англиските принцови јаделе ќотек. Но не од родителите и возрасните туку од деца. Овие момчиња растеле заедно со принцовите и прилично се зближувале па затоа имало големи емоции кога требало да го казнат принцот со камшик.

5. Доенчињата спиеле во лулки кои биле прикачени за таванот

Се верувало дека ова има корисен ефект врз спиењето на бебето, но всушност таквата конструкција е исклучително небезбедна.

6. Прекумерна исхрана

Се разбира, станува збор за богати семејства, каде што се обидувале да ги нахранат децата со највкусни и скапи јадења. Понекогаш ова завршувало трагично така што децата умирале од прејадување.

7. Децата често останувале сами

До почетокот на дваесеттиот век, во сиромашните семејства со мали деца, вообичаено било да останат децата сами дома. Родителите ретко се грижеле за безбедноста на своите деца, па бебињата често биле повредени. Ова се должи на фактот дека возрасните морале да работат напорно за да ги хранат своите семејства.

Сподели на Facebook
пати видено