Компулсивно купување и постојана желба да се купуваат работи на кредити не се вина на некои личности. Стрес-хормонот познат како кортизол е одговорен за процесот на донесување одлуки: ја влошува меморијата и ја намалува концентрацијата, ја намалува самоконтролата и прави лицето да се чувствува како зомби.

Чувството за сиромашност го има истото влијание врз мозокот како и долгата ноќ без спиење. Ова се неколку знаци за нездрав став кон парите.

Се држите до однесувањето на вашите родители.

Ако во текот на вашето детство сте слушнале работи како: „Не можене да си го дозволиме тоа“, „мора да прифатиш било каква работа“, или „Ние не печатиме пари“, се влегува во вашата глава на потсвесно ниво. Нашите верувања, вклучувајќи ги и оние што ги земаме од нашите родители, влијаат на нашиот пристап кон животот. Ограничувањата и недостатоците во детството го прават лицето посклоно на стрес и депресија.

Се грижите за тоа што ќе кажат другите луѓе

Дали познавате луѓе кои земале кредит за да направат свадба? Или купиле венчаница вредна 2-3 плати? Или си ускратиле многу нешта за да можат да поканат 300 гости? Секако ги има многу. Како за пример актерката Кира Најтли се омажи во фустан кој ѝ стоел 5 години во плакарот и го носела повеќе од еднаш. Сепак нејзините пријатели уште разговараат со неа и соседите и кажуваат добро утро.

Имате погрешни приоритети

Лицето кое мисли дека е сиромашно, почнува да се става под другите. За да го докаже својот доход, купува скапи подароци, ги чести гостите со последниот дел од своите пари и купува паметен телефон на кредит од 3 години.

Го ублажувате стресот со одење на шопинг.

Луѓето во тешка финансиска ситуација се под стрес. Производството на кортизол се зголемува по една година од таков живот. Тоа влијае на меморијата, концентрацијата и одредени начини на размислување. Самоконтролата не се намалува поради тоа што лицето не сака да ја подобри својата состојба, туку поради високите нивоа на кортизол и недостатокот на концентрација предизвикана од финансиските проблеми.

Немате никакви цели или соништа.

Според истражувањето спроведено во 2017 година, луѓето со ниски примања се повеќе склони да се чувствуваат како да не можат да менуваат ништо или да влијаат на ситуацијата. Затоа не поставуваат цели и не се обидуваат да ги постигнат.

Не можете да го зголемите нивото на приход.

Едно лице обично размислува на овој начин: „За да заработам повеќе пари, морам да работам 60 часа неделно, да добијам докторат и да имам врски“, и „Повеќе пари значи повеќе проблеми и одговорност, но јас веќе работам за 2-ца.“

Едно лице се навикнува на нивната тековна финансиска состојба, некако успева да живее со буџет и може да се чувствува непријатност ако платата одеднаш станува … повисока. Затоа чувството на инфериорност и вина не заминува.

Ако некој добие бонус на работа ќе го потроши за една недела и нема да знае каде. Ако им се понуди да работат на нов проект надвор од опсегот на нивната работа, тие ќе речат дека се премногу зафатени и ќе ја изгубат својата шанса. Начинот на живеење со ист приход води кон пропуштање на сите можности кои се над нивниот вообичаен степен на приход.

Сподели на Facebook
пати видено