Загатките секогаш се лесни за вистинските логичари. Доколку не сте сигурни во вашите логички спосбности обидете се да ги решите овие неколку загатки и потврдете ја вашата „супер моќ“.

Решенијата ќе ги најдете на втората страна.

1. Со кој резултат завршил натпреварот?

2. Најдете 7 грешки на сликата.

3. Пет прашања

 1. Во која насока тече реката?
 2. Дали бродовите пловат на неа?
 3. Колку ќе расте сончогледот?
 4. Колку брзо ќе се исушат алиштата?
 5. Во каков град лета хеликоптерот?

4. Осум прашања во врска со железничката пруга

 1. Колку време останува до новата месечина?
 2. Дали наскоро ќе се стемни?
 3. Кое годишно време е на цртежот?
 4. Во која насока тече реката?
 5. Колку брзо се движи возот?
 6. Колку долго автомобилот ќе се движи по железницата?
 7. Што треба да подготви возачот на автомобилот сега?
 8. Дали дува ветер?

5. Загатката за двајца пријатели и новиот дом

Двајца пријатели, Иван и Петар се сретнале во близина на зградата каде и двајцата неодамна купиле нови домови. Петар живее на вториот кат од зградата прикажана на сликата. Станот на неговиот пријател Иван е два ката повисоко од земјата. На кој спрат живее Иван?

6. На сликата е прикажана шума кон крајот на месец март. Какви грешки направил уметникот на оваа слика?

Решенијата се на втората страна.

Сподели на Facebook
пати видено