Во соништата, ништо не е невозможно за нас и буквално можеме да влеземе во светот од „бајките“: да бидеме милијардери, да се запознаеме со ѕвезда, да живееме на прекрасно место. Но, дури и во соништата, можеме да ја ограбиме банката, да се ослободиме од непријателите или дури да извршиме самоубиство …

Но се покажа дека, сликите и заплетите од вториот вид можат да бидат симптоми на одредено ментално растројство.

1. Соништа кои се гледаат во случај на шизофренија

Шизофренијата е тешка ментална болест. Студија потврди: колку подолго лице е болно од ова нарушување, толку се побогати неговите соништа. Боите стануваат посветли, а емотивното искуство е посилно.

На пример:

 • Независни застрашувачки слики.
 • Тешка и насилна содржина.
 • Соништата во кои лицето се гледа од надвор како: мало дете, мртовец, или во маската на некое животно.
 • Објектите, како што се луѓе или автомобили, се движат наназад.
 • Искуството на долго заборавени емоции и чувства.
 • Нереални или паралелни светови; пекол или рај.
 • Истиот повторувачки заговор. Лекарите од медицинските науки го открија фактот на повторени соништа за време на една ноќ кај акутна шизофренија.

2. Соништа кај биполарно растројство

Биполарното растројство е манично-депресивна психоза која се карактеризира со атипична промена на расположението. Луѓето со биполарно растројство ги опишуваат своите соништа во големи детали:

 • Доживува неопислива среќа. Таквите соништа се нарекуваат манични, бидејќи најчесто се забележани кај хипоманија. Тие се многу светли и разнобојни соништа кои долго време остануваат во меморија. На пример, може да биде божествено суштество кое секој го обожава, чувствуво на моќ и блаженство на она што се случува. Невропсихологијата ги објаснува таквите соништа како транзиција на депресија во манична состојба.
 • Сериски соништа или соништа што можат да траат неколку години. Деловите во такви соништа се еден вид серија каде секоја нова “серија” започнува од местото каде што бил прекинат последниот сон.

3. Соништата на депресивните луѓе

Понекогаш е тешко да се забележат знаците на депресија. Но, вие сте многу поблиску до неа отколку што мислите, ако ве следат застрашувачки соништа секоја вечер. Имено:

 • Некои темни места (на пример, гробишта) или дури и својот погреб. За време на ваков сон и по будењето, пациентот често се чувствува виновен.
 • Мртви во ликот на живите.
 • Кошмари со чувство на неопислив хорор. Се буди, лицето веднаш не сфаќа дека тоа е само сон, но во моментот на реализација тој чувствува олеснување: „Фала му на Бога, беше само сон“. Таквите соништа се сметаат за еквивалент на панични напади.
 • Сон во сон. Сонувате дека легнувате да спиете и потоа во сонот сонувате дека сонувате нешто. Кога се будите тешко ви е да сфатите дали сте навистина будни или тоа е уште еден сон.
 • Соништа во кои се гледате себе и што ви се случува. На пример, го гледате сопствениот погреб.

4. Детали за соништата кои можат да сигнализираат ментална анестезија

Менталната анестезија е нецелосна загуба на способноста да се доживеат позитивни и негативни емоции. Не само за време на будењето, туку и за време на спиењето:

 • Губење на самодоверба, тело или емоции. На пример, ја чувствувате вашата душа во сон, но не го чувствувате своето сопствено тело. Или гледате во огледалото, но во исто време не го гледате вашиот одраз.
 • Сонувате како умирате неколу пати во сон.
 • Чувство на „нереалност” на она што се случува во нив. Вие сте јасно свесни дека сè е само фантазија.
 • Отсуството на какви било чувства или, напротив, искуството на заборавените емоции, кои не биле присутни во реалниот живот подолго време. Може да сонувате, на пример, како ве напаѓа куче и ќе ве касне, но нема да чувствувате страв.
 • Соништата за деперсонализација: познати места и блиски луѓе се перцепираат како нешто туѓо и непознато.

5. Соништата на опсесивно компулсивно растројство

Желбата за миење на рацете 10 пати на ден или постојано враќање дома за да проверите дали пеглата е исклучена е опсесивно-компулсивен синдром. Опсесивната состојба не ги остава пациентите дури и во спиење.

Еве ги нејзините карактеристики:

 • Борба во сон со опсесивни спротивставени желби. Може да сонувате дека се борите со некој страв, но се откажувате. Кога ќе се разбудите, ќе се чувствувате виновни затоа што сте се откажале.
 • Емоционалност, силни чувства на вина, срам и гнев.
 • Мислите дека имате некаква волшебна сила и можете да ги контролирате другите.

6. Соништа по пост-трауматски стрес

Пост-трауматскиот стрес е различен од обичниот и се јавува како резултат на психо-трауматска ситуација и, како по правило, предизвикува кошмари:

 • Кај лицата со овој синдром, може да се повторат соништата со трауматска ситуација.
 • Прекинати соништа што секогаш завршуваат на истото место.
 • Соништа само во една боја.
 • Бегате од некој во страв и, според законот на подлост, чувствувате дека сѐ е забавено.
 • Реинкарнација во животно или дури во дрво. Обично во такви соништа нема зборови и мисли.
 • Соништата што ги контролирате од почеток до крај.
 • Чувство на другиот пол. Една жена, на пример, може да се чувствува како маж со мустаќи.
 • Идентификување себе си како криминалец, дури и да сте украле само чоколадо. Таквите соништа се јавуваат кај 30% од оние кои се осудени за нелегални активности.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено