Стигнавме до Месечината пред 50 години, но без оглед колку е развиениот свет денес, овде на Земјата некои мистерии сè уште се мака за научниците.

Тие се остатоци од минатите цивилизации, кои до ден-денес продолжуваат да ги изненадуваат археолозите, историчарите, физичарите и хемичарите. Подгответе се за необична историска турнеја.

1. Што е под увото на сфингата?

Карпа која блокира дупка веднаш под увото на Сфингата во Египет е на видно поле. Што чува? Што се крие зад неа? Археолозите сè уште се обидуваат да го сфатат ова, но еден Русин тврди дека крие нешто револуционерно. Тој инсистира на тоа дека живеел на Марс како војник во претходниот живот и го посетил Египет во тоа време, кога открил дека нешто скриено под увото на Сфингата требало да се открие и дека тоа ќе донесе големи промени на планетата Земја.

Приказната може да звучи како фантазија, но нема смисла да се негира дека има нешто под десното уво на Сфингата. И, дополнително, има цртеж од 19 век на кој се гледаат луѓе што излегуваат од врвот на главата на споменикот, што би претставувало втор влез во Сфингата.

Археолозите велат дека не постои начин да се влезе во Сфингата, бидејќи секој пат кога ќе се обидат да влезат, тој е блокиран или поплавен. Изгледа дека ќе треба да почекаме малку повеќе пред да откриеме.

2. Антички “CD-ROM” кој никој не може да го дешифрира

Наречен е „Фаистос диск“ и датира од минојската цивилизација во Грција, околу 3.700 години наназад. Станува збор за диск со дијаметар од 16 см и изработен е од глина што содржи информации зачувани во форма на врежани фигури. Научниците се согласија дека треба да се прочита спирално, но сепак треба да се постават многу прашања во врска со јазикот.

3. Турските гробници кои го „јадат“ месото

Овие турски саркофази, лоцирани на античкиот град Асос, имаат необична способност: Тие се способни да ги конзумираат и распаѓаат труповите толку брзо што феноменот до ден-денес ги возбудува експертите. Гробниците, познати како Çanakkaleare, можат да бидат стари дури 2.700 години и можат да го распаднат телото за само 40 дена, во споредба со 50 до 200 години што обично би требало.

4. Кокаин и тутун кај египетските мумии кои сугерираат дека тие контактирале со Америка

Кога била анализирана мумијата на египетскиот фараон Рамзес Велики научниците откриле траги од тутун, кокаин и хашиш заробени во цревата на мумијата. Набргу потоа, беа испитани и други мумии и наодите биле исти.

Бидејќи сите овие растенија се родени на американскиот континент, откритието е тешко да се проголта за многу експерти бидејќи тоа драматично би го променило она што го знаевме за историјата. Дали Египќаните ја откриле Америка? Некои веруваат дека тоа го направиле Викинзите, други се сигурни дека Кинезите биле првите што стапнале на континентот, но со овие откритија се кренале повеќе сомнежи.

5. Камења на Пума Пунку

Пума Пунку значи „врата на пумата“ на Ајмара, и тоа е името дадено на комплекс лоциран во Боливија. Тој е изграден од луѓето од културата Тиванаку, цивилизација што им претходела на Инките. Она што е интересно за комплексот е тоа што структурите се направени од големи исечени камења споени заедно, но луѓето тогаш немале технологија да ги обликуваат толку големите карпи. Исто така тие користеле тркала.

Тркалото било изум донесен во Јужна Америка со шпанското освојување, па како ги преместија овие гигантски карпи?

6. Античка карта со богатство што може да го направи секој богат

Она што го гледате на оваа слика е бакарен свиток која се наоѓа во пештерата од мртвото море за која се верува дека води до антички еврејски богатства. Свитокот е карта со богатство што ги води луѓето во религиозни и скапоцени метални богатства. Некои експерти се сигурни дека тоа доведува до богатство на еврејскиот Втор храм, што паднал во 70 година во н.е.

Луѓето успеаја да дешифрираат многу делови од картата, но бидејќи таа е толку прецизна во своите индикации, како на пример „свртете лево кај фонтаната со вода“, невозможно е да се најде богатството бидејќи тие точни места или се изгубени или покриени со песок.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено