Важноста на точниот превод станува особено очигледна кога се наоѓаат грешки. Талентот на преведувачот не треба да биде само за познавање на странски јазици, туку и за вниманието на деталите и способноста да се види и анализира големата слика.

Дури и најситните грешки понекогаш може да доведат до сериозни, па дури и трагични последици. Историјата дури може да излезе сосема различна како резултат на најмалата грешка.

Зошто Ева била направена од реброто на Адам?

Многу од нас се убедени дека првата жена, Ева, била направена од првиот маж, т.е од реброто на Адам. И ние дури не го поставуваме прашањето „Зошто баш реброто?“ Но, всушност, ова сознание не е ништо повеќе од грешката на преведувачот кој не знаел дека хебрејскиот збор tsela има 2 значења: „ребро“, и „одраз“. Значи, фразата треба да звучи вака: „Бог ја создал жената како одраз на мажот“.

Непристојните зборови на Џими Картер

Во 1977 година, американскиот претседател Џими Картер ја посетил Полска. Тој го поканил експертскиот преведувач на полски јазик да го придружува. Картер го започнал својот говор со поздрав: „Дојдов да го дознаам вашето мислење и да разберам што луѓето од Полска сакаат од иднината“. Преведувачот ги претворил неговите невини зборови во нешто како „Сакам да имам интимни односи со луѓето од Полска“.

Но, ова не беше крајот на проблемите на Картер. Зборовите на претседателот, „Ја ги напуштив САД ова утро …“, се претвори во „Јас ги напуштив САД, никогаш да не се вратам“. Долго време овој превод беше извор на шеги.

„Полесно ѝ е на камила да помине низ иглени уши, отколку на богаташ да влезе во Божјето царство“

Познатите зборови на Исус два пати се среќаваат во Библијата. Додека некои луѓе веруваат дека тоа е само хипербола, други веруваат дека окото на иглата е тесната тврдина во Ерусалим.

Но, всушност, овој поетски цитат се појавил поради грешка на преведувачот, кој помислил дека зборот е kamelos (камила), а всушност е kamilos односно јаже, конец. Значи, поправилно е да се каже: „Полесно е јажето да помине низ иглени уши, отколку богаташ да влезе во Божјето царство“

Остров на кучиња

Постои популарна погрешна претстава дека Канарските Острови биле именувани по канаринците кои живеат таму. Всушност е обратно – птиците биле именувани по островите. Островите биле именувани Канари поради огромен број на кучиња што живеат таму, и диви и домашни.

Името Canary доаѓа од латинскиот Canariane Insulae кој буквално може да се преведе како Острови на кучиња. Според различна верзија, фоките кои живееле во големи групи во минатото се нарекувале кучиња.

Договор од Ваитанги

Во 1840 година, Британците потпишалњ договор со поглавиците на Маори, кој го утврдил фактот дека Нов Зеланд требал да биде британска колонија. Се верува дека овој договор е почеток на Нов Зеланд. Првично, договорот бил напишан на англиски јазик, а потоа, во една ноќ, бил преведен од локален мисионер. Текстот на јазикот Маори содржел многу грешки и разлики од оригиналот, поради што имало многу контрадикторности. Но локалните жители се согласиле со условите без да го читаат текстот.

Откако двете страни го потпишале договорот, Британците добиле целосна контрола врз домородните луѓе и имале право да продаваат земјиште кое не било дел од преведениот документ. Луѓето од Маори започнале вооружени бунтови и новата влада се борела против нив. До крајот на 19 век, властите на Нов Зеланд одлучиле дека документите немале правен приоритет.

Еден збор што чинеше 71 милион долари

Во 1980 година, еден шпанец по име Вили Рамирез бил примен во американска болница. Тој бил во критична состојба, но неговото семејство не можело да објасни што се случило бидејќи никој од нив не зборувал англиски. Рамирез имал труење со храна. Еден од вработените во болницата го превел труење како затруен што значело дека зел многу лекови или испил премногу алкохол.

Откако му била дадена погрешна дијагноза, лекарите пропишале третман за него, што довело до компликации и парализа на екстремитетите. Подоцна болницата му исплатила 71 милион долари отштета.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено