Жените во САД плачат околу 3,5 пати месечно, додека мажите пролеваат солзи околу 1,9 пати месечно, според податоците.

Сепак, општеството честопати гледа на плачењето како знак на слабост. Но, ако сметате дека треба да плачете, немојте да ги задржувате солзите. Тие навистина имаат повеќе здравствени придобивки отколку што мислиме.

1. Стрес

Една студија од 2014 година откри дека плачењето може да им помогне на луѓето да се релаксираат за време на стресните времиња. Резултатите од плачењето не се непосредни и може да потрае неколку минути пред да започне телото да се опушта. Според истражувачите, плачењето го активира парасимпатичкиот нервен систем (ПНС). Кога се активира, ПНС има смирувачки ефект врз мозокот.

2. Крвен притисок

Високиот крвен притисок може да доведе до неколку сериозни здравствени проблеми како мозочен удар, срцев удар, срцева слабост, деменција, па дури и откажување на бубрезите. Но, добра вест е дека според неколку студии, плачењето не само што го намалува крвниот притисок и го одржува под контрола, туку и интензивната сесија за плачење исто така може да го стабилизира пулсот.

3. Акумулација на токсини

Солзите што течат од твоите очи додека плачеш може да избришат остатоци, како чад и прашина, од очите. Исто така, кога плачеме, нашите солзи испуштаат токсини кои се акумулираат во организмот поради стресот. Ваквото отстранување на токсините помага во намалување на нивото на кортизол во организмот, а со тоа доаѓа до подобро расположение. Затоа, не е изненадувачки што честопати чувствуваме дека тежината исчезнува после добра сесија на плачење.

4. Промени на расположението

Ако се прашувате зошто вашето однесување се претвори во агресивно и постојано се чувствувате вознемирено и иритирано, тогаш треба да знаете дека не може да има дефинитивен одговор. Променливите во расположението можат да се појават поради различни причини. Една таква причина е акумулацијата на манган во организмот.

Кога плачеме, овој вишок манган излегува надвор од телото заедно со нашите солзи. Ова ја намалува неговата концентрација во телото, и како резултат, прави да се чувствувате смирени и фокусирани.

5. Болка

Кога се наоѓаме во физичка болка, неколку солзи честопати се тркалаат неволно. Ова е начин на тело за намалување на сензацијата на болка. Истражувањата откриле дека покрај тоа што се само-смирувачки, пролевањето на емотивните солзи ослободува окситоцин и ендорфин. Овие хемикалии ги прават луѓето да се чувствуваат добро и може да ја олеснат и физичката и емоционалната болка.

Сподели на Facebook
пати видено