Земјата е полна со непознати мистерии. Можете ли да поверувате дека постојат места каде што луѓето исчезнуваат без трага? Без очигледна причина.

Ова се мистичните „дупки“ на планетата, поради кои луѓето треперат од страв. Поради нивната мраќна слава им е дадено име кое служи како општо име за сите „Долините на смртта“. Еве неколку примери за такви места.

Долина на мртвите, Кавказ

На ова место се случуваат феномени кои немаат никакво објаснување. Покрај Долината на мртвите, местото е исто така познато како Градот на мртвите. Датира од XVI век во Северна Осетија. Куќичките се сметаат за гробници, без врати и прозорци. Нема да видите животни наоколу. Во долината има темнина и мистицизам.

Според легендите поради проклетство, регионот Кавказ бил „нападнат“ од неизлечива епидемија и сите луѓе починале. Стотици години подоцна, никој не ја населил локацијата. Посетителите тврделе дека се случуваат чудни работи. Добивале визии, или необјаснети сенки и фигури се појавувале на фотографиите.

Долината на обезглавени, Канада

Долина Нахана се наоѓа во северозападна Канада. Таа го добила името поради настан што се случил во 1898 година. Тогаш, исчезнала група од шест мажи, а подоцна, во 1905 година по истиот пат тргнала и група на мажи кои барале злато. По три години ловец ловец ги открил обезглавените тела во грмушките.

Во 1921 година Џон О’Брајан исчезнал во истата долина, а во 1922 година исто така исчезнала и Ангус Хол. Десет години подоцна, во долината на обезглавените, го откриле телото на обезглавениот Фил Сиерс.

Долината на црниот бамбус, Кина

Мештаните ја нарекуваат долината – Хејчжу. Се наоѓа во провинцијата Сичуан, Кина. Местото се смета за едно од најмистериозните во светот поради бројните исчезнувања поврзани со името на долината. Од неа никој не се враќа жив – било човек или животно. Не се пронајдени траги. Луѓето само умираат, најчесто во необјаснети несреќи.

Во 1950 година, се урнал авион без технички проблеми, а пилото не оставил порака. Истата година исчезнале уште стотина луѓе во долината. Во 1962 година во геолошка експедиција преживеал само водичот. По влегувањето во долината, се појавила нејасна магла, давајќи чудни звуци и збунувачко чувство на време. Кога маглата паднала групата и опремата мистериозно исчезнале.

Во 1966 година, долината ја земала својата следна жртва – цела екипа на воени картографи, а 10 години подоцна група шумари исчезнала. Веројатно причините, според некои, се геомагнетни влијанија, портали во други светови или дури и растенија кои испуштаат психотропни гасови. Сепак, мистеријата сè уште не е решена.

Долината на смртта, Камчатка

Долината на смртта се наоѓа во горните делови на реката Гејсерна во близина на вулканот Кихпинич. Местото не е толку голема мистерија како и останатите, благодарение на научниците кои откриле дека причината за смртноста во областа е јаглеродниот диоксид и водородниот сулфид, кои се резултат на вулканската активност. Во 1930-тите, кучињата на локалните ловци исчезнале, а подоцна и нивните останки биле откриени.

Долината на седумте смртти, Индија

Никој не се вратил од рацете на Долината на седумте смртти. Таа се наоѓа во северна Индија и сите што ја посетуваат исчезнуваат. Сепак, се случило незамисливо – последната експедиција се вратила од долината. Објаснувањето кои го дале фрлило нов поглед на нештата.

Причината што ја презентирале било езерото. Под него има огромна количина на метан што може да убие сè живо. Се активира во мирно време, излегува на површината и убива сè во секунди. Метанот, сепак, не објаснува прилично интересен феномен – некои од пронајдените тела биле изгорени од внатрешност, а однадвор биле непроменети. Сè уште нема теорија за тоа.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено