Велат дека сите генијалци се малку луди. За да ги решите загатките вклучени во оваа статија, ќе треба да размислите „надвор од кутијата“ и да не се обидувате премногу сериозно да ги сфаќате загатките.

4. Во една психијатриска болница имало главен лекар и неколку пациенти. По новиот внес на лекови, сите пациенти одеднаш фатиле чудна „болест“ и секогаш се обидувале да гризнат некој еднаш дневно. За среќа, овој несакан ефект траел само една недела. Кога сè било во ред повторно, лекарот забележал дека секој пациент имаше 2 каснувања. Но, лекарот бил каснат 100 пати.

Колку пациенти имало во болницата?

3. Еден пациент во психијатриската болница е патолошки лажго. Тој не е опасен, но секој ден, тој замислува нова работа и се обидува да ги убеди сите дека е професионалец. За да го докаже тоа, лекарот му дава задачи поврзани со работа со еден услов: ако се справи со нив, тоа значи дека ја кажува вистината и потоа може да си оди дома. Но, пациентот секогаш ги именува погрешните работи и пада на тестовите.

Едно утро тој рекол: „Јас сум ковач и сум апсолутно сигурен во тоа!“

Лекарот му дал 5 различни синџири и на секој од нив имало по 3 алки и побарал од пациентот да направи еден синџир. Тој можел да одвои и да комбинира само 3 алки. Лекарот бил навистина изненаден кога неговиот пациент успеал во тоа. Следниот ден тој бил испратен дома.

Како успеал ковачот да ја заврши задачата?

2. Во еден мал град, имало еден стар часовничар. Сите мислеле дека е луд. Тој бил пустиник и бил многу преокупирани со својот часовник. Еднаш, тој го создал највеличествениот часовник во светот. Сите богати луѓе сакале да го добијат овој часовник и да понудат огромни суми пари, но старецот ги одбил понудите. Еден ден, тој рекол: „Ако некој од вас реши една загатка, јас ќе му го дадам мојот часовник.“ Многу луѓе сакале да го добијат часовникот па до пладне имало голема толпа пред неговата продавница.

Часовничарот земал 9 џебни часовници и рекол: „Овие часовници треба да бидат поставени на излогот во 10 реда по 3 часовници во ред.“

Едно лице ја решило оваа загатка за 10 минути и го добило ремек-делото. Можете ли да ја решите загатката?

1. Имало неколку кражби во еден супермаркет. Имало вкупно 3 случаи: во јануари, април и јуни. Безбедносната камера ги снимила видеата:

Човекот од обезбедувањето внимателно ги погледнал снимките и одеднаш забележал еден детал и сè му станало јасно.

Што забележал?

Решенијата се на втората страна…

Сподели на Facebook
пати видено