Кога гледаме како коцки мраз се топат во нашиот пијалок на плус 40 во лето е прилично задоволувачко чувство. Како деца, голема забава беше да извадиме свежа ледена коцка од замрзнувачот, да ја фрлиме во чаша млака вода и да гледаме како веднаш се пука како резултат на ненадејната промена на температурата. Никогаш не сме помислиле дека ова може да се репродуцира во огромни размери.

Па, ентузијасти на коцки мраз, денот дојде – ние конечно можеме да бидеме сведоци на една огромна ледена коцка која се фрли во океанот!

 

Колосален леден брег се откина од „Емери“ на Антарктикот. Д28, или „Лабавиот заб“ како што е познат, зафаќа површина од 1.582km² и тежи приближно 315 милијарди тони. За да добиете подора претстава тој е поголем од целиот архипелаг на Фарските острови и само малку поголем од градот Бангкок, Тајланд.

Кршењето на мразот е природен процес со кој ледената полица губи парче од своите ледници, на овој начин балансирајќи ја количината на снег што се собира низводно. Научниците предвидуваа дека лабавиот заб ќе се распадне на крајот и ќе го следат напредокот во текот на годините.

Професорот Хелен Фрикер од Институтот за океанографија „Скрипс“, уверува дека овој настан не е резултат на климатските промени бидејќи сателитските записи покажуваат рамнотежа во животната средина во ледената полица „Емери“.

Ледената полица „Емери“ е исто така центар на уште еден голем настан. Уште во 1962-1963 година, огромно парче мраз од 9,000 км (приближно 6 × поголемо од лабавиот заб) се откинало и се влеало во океанот.

Сподели на Facebook
пати видено