Се сеќавате како Едип мораше да ги реши загатките на Сфингата за да го спаси градот од ужасното чудовиште?

Вие не треба да спасите цел град, но сепак треба да ги решавате загатките за да излезете од опасна ситуација. Решенијата се на втората страна.

1. Егзекуција

Вие сте во средниот век: служите во кралската палата и сте задоволни од вашиот живот. Но, тогаш вознемирениот крал избувнува од гнев и ве осудува како предавник: велат дека сте му пренеле важни информации на непријателот. За ова, тој наложува да бидете погубени. Стражарите на царот ве водат до неговата одаја, а владетелот ви нуди да одберете метод на смрт. Царот се колне дека вие можете само да одберете начин на кој да умрете.

Каков вид на смрт ќе побарате од кралот за да преживеете?

2. Четири таблети

Сте отишле на одмор на остров. Но, планираното прекрасно патување се претворило во кошмар кога ве каснала отровна змија. За среќа во најблиската населба имало лекар. Еден постар човек со седа коса ви дал два противотрови и две таблети кои ќе помогнат да се забрза ефектот на противотров.

Лековите мора да ги испиете вака: веднаш треба да земете еден противотров и еден „акцелератор“ во исто време (едно без друго нема да може да функционира). И пред спиење треба да ја повторите истата процедура.

Изгледа дека се спасивте, но апчињата ги ставивте во мала ќеса и тие се измешаа. Сега не знаете кое за што е. Не можете да испиете 4 таблети одеднаш бидејќи ќе умрете. Исто така не можете да одите по случаен избор.

Како ќе се спасите?

3. Пилот

Вие сте пилот на бомбардер. Враќајќи се во базата, дознавте дека раководството им наложило на научниците да дознаат кои делови од авионот треба да се заштитат со дополнителен оклоп. Факт е дека авионите кои се вратиле во базата, вклучувајќи го и вашиот, се полни со дупки: најмногу има на трупот на авионот, помалку – во резервоарите за гориво и моторот. Се разбира, тоа го загрозува вашиот живот за време на летот.

Научниците почнале да ги покануваат пилотите во канцеларијата за да прашаат каде е потребен дополнителен оклоп. Дојде и вашиот ред. Каде е неопходно да се обложи авионот со оклоп, така што колку што е можно повеќе бомбардери да се вратат во базата?

Решенијата се на втората страна.

Сподели на Facebook
пати видено