На сите ни е кажано во детството дека она што е родено на Земјата мора еден ден да умре. Но, дали знаевте дека постои медуза која е бесмртна? Постојат повеќе работи во светот кои не сме ги знаеле. Колку повеќе учиме, толку повеќе сфаќаме колку малку знаеме за светот околу нас.

1. Шансите дека чашата вода што ја пиете содржи молекула на вода која некогаш поминувала низ диносаурус е околу 100%.

2. Читањето при лошо осветлување или користење на компјутер во мракот нема негативни ефекти врз нашиот вид.

3. Во вселената не можеби нема звук, но има посебен мирис: букет од дизел, барут и скара.

4. Козите имаат правоаголни зеници.

5. Некои желки можат да дишат од нивните задници.

6. На фотон, во просек, му се потребни 200.000 години да патува од јадрото на сонцето до површината, а потоа само малку повеќе од 8 минути од површината на сонцето до нашето око.

7. Turritopsis dohrnii е вид на медуза која е бесмртна.

8. Месечината се оддалечува од Земјата со мала, иако мерлива, стапка секоја година. Пред 85 милиони години орбитирала околу Земјата на оддаленечност од околу 10 метри.

9. Морското оревче е исклучително отровно ако се вбризгува интервенски.

10. Молња ја погодува земјата 100 пати секоја секунда.

11. Ако премногу кивате, можете да фрактурате ребро. Ако се обидете да го потиснете кивање, можете да го прекинете крвниот сад во главата или вратот и да умрете.

12. Стаорците се размножуваат толку брзо што во 18 месеци, 2 стаорци можат да имаат повеќе од еден милион потомци.

13. Ураган од категоријата 3 ослободува повеќе енергија за 10 минути од комбинирање на целото нуклеарно оружје во светот.

14. Бананата е всушност бобинка. Јагодата не е.

15. Повеќето дијаманти во светот се стари најмалку 3 милијарди години.

16. Некои мачки се алергични на луѓето.

17. Еден дијалект на светски јазик умира на секои 14 дена.

18. Сте го слушнале изразот „ се поти како свиња“, но свињите дури и не се потат!

19. Намуртеноста согорува повеќе калории отколку насмевката.

20. Очите на нојот му се поголеми од мозокот.

21. Ајфеловата кула расте за 15 см во текот на летото.

22. Непал е единствената земја со знаме кое не е правоаголно или квадратно.

23. Ниско-фреквенциски звучни бранови емитирани од китовите можат да патуваат повеќе од 10.000 милји во водата.

24. Жирафите преживуваат со многу малку спиење. Од 10 минути до 2 часа е доволно за нив.

25. Монт Еверест расте околу 4 милиметри секоја година.

26. Дрвјата ги одржуваат нашите градови ладни.

Сподели на Facebook
пати видено