Празноверијата се дел од човечката природа. Луѓето отсекогаш верувале дека со некои свои постапки можат да влијаат врз случувањата околу него, или пак дека постојат некои натприродни сили кои можат да влијаат врз неговиот живот и животот на неговите блиски. Запознајте се со разни суеверија од целиот свет и обидете се да најдете некои сличности со верувањата раширени во нашите краишта.

Во Аргентина…

sue01

Ако во Аргентина гласно се изговори името на бившиот претседател Карлос Менем, тоа ќе му донесе проклетство и за да го спречи тоа треба да се допре по левиот тестис ако е маж, или по левата дојка ако е жена.

Во Бразил…

sue02

Се смета за лоша среќа ако ви падне паричникот или чантата на подот, бидејќи тоа значи дека ќе загубите пари.

Во Кина…

sue03

Бројот 4 и сите негови повторувања (14, 24, 34…) се сметаат за крајно несреќни, бидејќи изговорот на овие бројки е речиси ист со изговорот на кинескиот збор за „смрт“

Во Данска…

sue04

Скршените садови се собираат и чуваат преку целата година за на Нова година да се фрлат во домовите на пријателите и роднините, бидејќи се смета дека тоа ќе им донесе среќа и пари во новата година.

Во Египет…

sue05

Се смета дека ќе ве снајде најголема несреќа доколку отворите и затворите ножици без ништо да исечете.

Во Франција…

fr

Се смета за добра среќа ако згазнете врз кучешки измет со левото стапало, но за лоша ако згазнете со десното.

Во Грција…

sue07

Ако двајца соговорници истовремено изговорат ист збор, мораат да кажат „пиасе кокино“ (допри црвено) и да допрат нешто црвено за да избегнат кавга.

На Хаити…

haiti

Ако некој чекори само со една обувка, го брише подот ноќе, се влече на колена или изеде врв од лубеница, тоа може да ѝ донесе смрт на неговата мајка.

Во Индија…

indija

Во Индија ноктите не се сечат нокти во вторник и сабота (или воопшто ноќе) ниту смее да се мие косата во четврток и сабота.

Во Јапонија…

sue10

За време на бури на децата им се вели да ги кријат нивните стомаци, особено пред спиење бидејќи се верува дека Раиџин (богот на громот) ќе им го украде и изеде папокот.

Во Кореја…

koreja

Особено во Јужна Кореја се верува дека ако пуштите вентилатор во затворена просторија додека спиете, тоа ќе ве убие. Верувањето е толку раширено, што повеќето клима уреди се продаваат со вградени тајмери.

Во Литванија…

 sue12

Свиркањето в куќи е забрането бидејќи се верува дека ги повикува ѓаволите.

Во Малезија…

sue13

Ако седнете на перница вашиот задник и грбот ќе бидат прекриени од плускавци и рани.

Во Нигерија…

sue14

Ако маж биде удрен со метла, ќе остане импотентен и ќе му исчезнат гениталиите.

Во Оман…

sue15

Пред да се чисти автомобилот, една недела се пушта гласно аудио книга со читање на Куранот, што се смета дека ќе го штити и возачот и автомобилот од несреќи.

На Филипините…

sue16

Се смета дека кога истовремено грее сонце и врне дожд, тоа значи дека се случува свадби кај тикбаланзите (демонски коњи).

На Катар…

На Катар суеверијата се строго забранети. Но некогаш се верувало дека пајаците имаат моќ да предизвикуваат и спречуваат пожар во куќата, и затоа не се убивале.

Во Руанда…

 

sue18

Жените не јадат козјо месо, бидејќи од тоа ќе им порасне брада.

Во Шведска…

sue19

Ако во Шведска видите како пешаците прават кружни и невообичаени движења, за тоа има интересно објаснување. Шахтите во Шведска се бележат со К (за шведскиот збор за свежа вода, и случајното совпаѓање со зборот за љубов) и со А (за одводнување, кое се совпаѓа со зборот за скршено срце). Некои жители веруваат дека нивниот љубовен живот и среќа зависат од тоа крај колку К или А ќе поминат во текот на денот.

Во Турција…

sue20

Не е убаво да се џвака гума за џвакање навечер, бидејќи во Турција се верува дека навечер таа се претвора во месо од мртви луѓе.

Во САД…

sue21

Особено во државата Вермонт во 19. век се граделе куќи со накосени „вештерски“ прозорци, бидејќи се верувало дека вештерките не можат да долетаат низ нив.

Во Виетнам…

sue22

Студентите за време на испитите избегнуваат разни видови на храна. На пример бананите се избегнуваат бидејќи нивната кора е лизгава и се поврзува со паѓањето.

Во Велс…

sue23

Ако направите венец од бадемови гранчиња и лисја ќе ви се оствари една желба.

Во Јемен…

sue24

Бремената жена може да го определи полот на нејзиното неродено бебе со фрлање на мртва змија во воздух. Ако змијата падне на грб, ќе биде девојче, а ако падне на стомак ќе биде момче.

Во Зимбабве…

sue25

Верувањето во црна магија е многу раширено. На пример, мажите фрлаат клетви врз нивните жени за да не ги изневеруват, а ако тоа сепак го сторат, клетвата прави таа и нејзиниот љубовник да се „врзат“ и никогаш повеќе да не можат да ги раздвојат.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено