Во овие 24 кратки реченици е собрана толку голема мудрост, што ако ги сфатите и применувате, животот ќе ви стане многу поубав. Особено 13, 16, 17 и 18.

1. Ти се допаѓа – кажи.
2. Не ти се допаѓа – кажи.
3. Некој ти недостасува – јави му се.
4. Не разбираш – прашај.
5. Сакаш да сретнеш некого – јави му се.
6. Сакаш нешто – замоли.
7. Никогаш не се расправај.
8. Сакаш да бидеш разбран – објасни.
9. Ако си виновен, признај си и не барај оправдување.
10. Запомни дека секој има своја вистина и таа често нема да се совпаѓа со твојата.
11. Не се комуницирај со луѓе со кои не се чувствуваш добро.
12. Најважна во животот е љубовта, сето останато е суета.
13. Проблемите на луѓето се наоѓаат само во нивните глави.
14. Околниот свет не е ниту добар ниту лош – тој е таков каков што е.
15. Обиди се да добиеш задоволство од секој момент.
16. Запомни дека животот се живее тука и сега.
17. Не заборавај дека не си му должен никому.
18. Не заборавај дека никој не ти е должен.
19. Не штеди време и пари за задоволството да го спознаеш светот.
21. Верувај им на своите чувства.
22. Ако си во лошо расположение, помисли дека и тоа ќе помине.
23. Живеј денес, бидејќи вчера веќе го нема, а утре може да не дојде.
24. Денешниот ден е најдобар.

Сподели на Facebook
пати видено