Како култура, тежнееме кон тоа да се сосредоточиме на иднината. Иако ова воопшто не е нешто лошо само по себе, често го забораваме минатото во нашето итање да стигнеме во иднината. За жал, тоа понекогаш значи уништување на важни историски зданија за да се направи место за нешто ново.

Овие впечатливи примери за спојувањето на старата со новата архитектура создаваат неверојатни глетки.

8 Улица на смреките и Вулворд билдинг, Њујорк

arh01

Црква музеј, Монтреал, Канада

arh02

Новиот и стариот заливски мост во Сан Франциско, Калифорнија

arh03

Замокот Свенси во Велс

arh04

Токио, Јапонија

arh05

The Nextower и Ешенхајмеровата кула, Франкфурт, Германијаarh06

The Chicago Water Tower,  Илиноис, САД

arh07

Центарот на Шангај, Кина

arh08

Храмот Вонг Таи Син, Хонгконг, Кина

arh09

Сајгонската Нотрдам Катедрала, Хо Ши Мин, Виетнам

arh10

Милано, Италија

arh11

Банката на Англија, Лондон

arh12

Белата куќа на островот Кол, Шкотска

arh13

Нанџинг, Кина

arh14

Седиштето на националното здружение на архитекти, Букурешт, Романија

arh15

Кралскиот музеј, Онтарио, Канада

arh16

Малите куќи во Аархус, Данска

arh17

Варшава, Полска

arh18

Црквата Св. Франческо, Санпедор, Шпанија

arh19

Градско пристаниште, Хамбург, Германија

arh20

Црквата на Св. Тројство и Хенкок Тауер, Бостон, САД

arh21

Брно, Чешка

arh22

 

Сподели на Facebook
пати видено