Далај Лама XIV – духовен лидер на луѓето од Тибет, писател, филантроп, социјален активист и добитник на Нобелова награда. Тој е роден во сиромашно селско семејство, кое се занимавало со одгледување на овес и компири. На раѓање му било дадено името Лхамо Дхондруб, што значи „божица на желби“. Во Тибет, при изборот на име не се зема предвид полот на бебето. Лхамо бил 9-то од 16 деца во семејството, од кои само 7 преживеале.

Кога имал само 2 години неговото село го посетиле група на Лами. Тие го избрале Лхамо за новиот Далај Лама. По 3 години тој бил ставен на престолот на Тибет и добил монашко образование. Денес ние ги споделуваме со вас неговите цитати што ќе ви го разубават дури и најлошиот ден.

 • Ако можете да помогнете, помогнете. Ако не, барем не штетете.
 • Лутината и возбудата нè прават поподложни на болеста. Ако умот е мирен и зафатен со позитивни мисли, телото нема да биде лесен плен за болеста.
 • Бидете добри кога е можно. И ова е можно секогаш.
 • Јас сум професионален смејач. Се соочив со многу тешкотии во мојот живот, а мојата земја сѐ уште е во критичен период. Сепак, често се смеам и мојот смеа е заразна. Кога луѓето ме прашуваат како наоѓам сила да се смеам во таква ситуација, одговарам: „Јас сум професионален смејач.“
 • Наивно е да се мисли дека благосостојбата на човештвото зависи само од молитвите. Потребна е вистинска акција.
 • Запомнете дека не секогаш она што го сакате е навистина она што ви треба.
 • Ако проблемот може да се реши – не грижете се за тоа. Ако проблемот не може да се реши, бесполезно е да се грижите.
 • Запомнете дека најдобриот однос е оној во кој вашата љубов на еден кон друг ја надминува потребата на еден за друг.
 • Бидете подготвени да ги смените вашите цели, но никогаш не ги менувајте вашите вредности.
 • Запомнете, тишината понекогаш е најдобриот одговор на прашањата.
 • Мојата религија е многу едноставна: мојата религија е љубезност.
 • Од самиот момент на неговото раѓање, секој човек сака да биде среќен и да избегне страдање. И оваа желба не зависи од социјалните услови, ниту од образованието, ниту од идеологијата. Целото битие само сака задоволство.
 • Сите ние треба да имаме сочувство, и ако го немаме, тогаш ниту политичар ниту волшебник нема да може да ја спаси планетата.
 • Нашите непријатели ни даваат одлична можност да практикуваме трпеливост, истрајност и сочувство.
 • Се обидувам да ги третирам сите оние со кои што се среќаваат, како стари пријатели. Тоа ми дава вистинско чувство на среќа.
 • Љубовта и сочувството се неопходност, а не луксузна работа. Без нив човештвото не може да преживее.
 • Колку повеќе се грижиме за среќата на другите луѓе, толку е похармонично станува нашето чувство за сопствената благосостојба.
 • Следете ги трите правила: почитувајте се, почитувајте ги другите и бидете одговорни за сите ваши постапки.
 • Ние никогаш нема да воспоставиме хармонија со светот околу нас додека не се помириме со себе.
 • Ние сме дел од човештвото, па затоа треба да се грижиме за човештвото. И ако тоа не е во наша моќ, тогаш ние барем не треба да му наштетуваме.

Сподели на Facebook
пати видено