Има многу натпревари за убавина во светот, но само 4 од нив ги собираат најубавите девојки од целиот свет: Мис Универзум, Мис на светот, Мис на Земјата и Мис Интернационал. Секој натпревар има свои правила и барања, а сите учеснички се обединети со заеднички карактеристики: тие се убави, паметни и сакаат да бидат од корист во светот. Ве покануваме да ја процените убавината на најубавите девојки на нашата планета, кои биле во можност да освојат прво место во најпрестижните натпревари.

Мис Универзум

Првиот натпревар Мис Универзум се одржал во 1952 година. Титулата ја освоила 17-годишната Арми Кусела од Финска. Круната на победничката е вистинско богатство: организатори на натпреварот ја користеле свадбената тиара, која ѝ припаѓала на династијата Романови.

Габриела Ислер, Венецуела, 2013 година

Паулина Вега, Колумбија, 2014

Пиа Вуртцбах, Филипини, 2015 год

Ирис Митенар, Франција, 2016 година

Деми-Леј Нел-Питерс, Јужна Африка, 2017

Мис на светот

Мис на светот за првпат се одржал во Лондон во 1951 година, а од тогаш секоја од победничките, по освојувањето на титулата, живее една година во Лондон, учествувајќи на социјални настани, а исто така патува низ целиот свет во хуманитарни мисии. За разлика од Мис Универзум, каде може да учествува девојка од која било висина, предуслов за натпреварувачките на Мис на светот не е да не е пониска од 172 см.

Меган Јанг, Филипини, 2013 година

Ролин Штраус, Јужна Африка, 2014 година

Миреја Лалагуна Ројо, Шпанија, 2015

Стефани дел Вале, Порторико, 2016 година

Мануши Чхилар, Индија, 2017

Мис на Земјата

Најмладиот од најголемите натпревари за убавина, Мис на Земјата за прв пат се одржал во 2001 година. Според правилата на натпреварот, учесниците не само што мора да ги демонстрираат своите надворешни убавини, туку треба и да поднесат програма за заштита на животната средина, а победникот во рок од една година по натпреварот е должен да учествува во настаните за заштита на животната средина ширум светот.

Алис Енрих, Венецуела, 2013 година

Џејми Херел, Филипини 2014

Анџелија Онг, Филипини 2015

Кетрин Еспин, Еквадор, 2016 година

Карен Ибаско, Филипини, 2017

Мис Интернационал

Историјата на натпреварот Мис Интернационал започнала во 1960 година во САД, а од 2004 година натпреварот се одржува само во Јапонија или Кина. Покрај убавината и интелигенцијата, девојките „се натпреваруваат“ во толеранција и пацифизам, а во нивниот завршен говор треба да се фокусираат на потребата за мир низ целата планета. Покрај тоа, во текот на годината на крајот од натпреварот, сопственичката на титулата, заедно со УНИЦЕФ и други слични организации, го посетува светот со програми за помош на децата од сиромашни семејства.

Беа Сантијаго, Филипини, 2013 година

Валери Хернандез, Порторико, 2014 година

Едимар Мартинез, Венецуела, 2015 година

Кајли Версоса, Филипини 2016

Кевин Лилијана, Индонезија, 2017

Сподели на Facebook
пати видено