Ние и не знаеме толку многу за Швајцарија: земјата не е дел од ниту еден воен сојуз, омилената чоколада Тоблероне овде се произведува, а економијата е најстабилна во светот. Има навистина многу предности. Но, во секоја држава постојат добри и лоши страни.

И кој би помислил дека во таква прогресивна земја тие исто така се присутни. На пример, традиционалното божиќно јадење долго време било печено месо од милениче – мачка или куче.

За риболов, ви треба лиценца. За 9 часови, експертите ќе научат да ги отстрануваат рибите од куката на таков начин што нема да страдаат.

Во секој тоалет на јавно место има писоар. За жените, секако.

Во Швајцарија важи законот кој ги штити лекарите од медицински грешки.

За да добиете швајцарски пасош, треба да имате добри односи со вашите соседи.

Швајцарските мажи се одговорни за воена служба до 55 години

Кристалите Сваровски ја красат елката на железничката станица во Цирих

Автомати за млеко. Да, да, тука наместо сок на улица продаваат домашно млеко.

Во селата има продавници за домашни производи. Без продавачи. И наместо во каса парите се оставаат во кутија.

Распоредот на возовите е совршено испланиран.

Мажите кога одат по „мала нужда“ го прават тоа исклучиво седејќи. Тие го прават тоа со хигиенска намена, да потрошат помалку време за чистење.

Швајцарија е втората земја во Европа каде е дозволена евтаназија (Постапка при која со помош на лекарства се предизвикува лесна и безболна смрт на болен од неизлечива болест.)

Најпопуларниот автомобил кај планинските фармери е Лада Нива.

Породилното отсуство трае 3 месеци, вклучувајќи и слободни денови за таткото – 20 дена

Цртани постери се ставаат надвор во чест на раѓањето на детето

Најпопуларниот и престижен подарок за секое лице, без оглед на возраста – гробна парцела

Во Швајцарија, претседателството е 1 година. Во изминатите 10 години, тука се смениле 10 претседатели, меѓу кои 5 жени и 5 мажи

Повеќето индиски филмови се снимаат во Швајцарија. Боливуд си ги присвоил планинските пејсажи уште во 1960-тите.

Во швајцарскиот град Апенцел, официјално е дозволено да ги јадете вашите миленици, меѓу кои и мачки, кучиња и заморчиња.

Родителите се должни да ги врзат децата на поводник за време на прошетка.

Сподели на Facebook
пати видено