На часовите по географија, моравме да ги проучуваме најдосадните работи: пејзажот, бројот на населението во различни земји, големината на морињата и океаните. Но, кој би помислил дека картите може да бидат поинтересни од авантуристички филм?

Сè што треба да направите е да ги погледнете од друг агол – ќе видите некои неочекувани факти: Французите немаат доверба во вакцините, колку метал бендови има Македонија на еден милион жители и како Кинезите печатат неверојатни вертикални карти.

1. Земјите во кои луѓето немаат доверба во вакцините (колку е потемно толку помалку веруваат)

2. Вертикалната кинеска карта на светот

3. Густини на населението на границата помеѓу Кина и Русија

4. Радиоактивен облак што се пресели низ Европа по катастрофата во Чернобил во 1986 година

5. „21.212 км од Кејп Таун, Јужна Африка до Владивосток, Русија е најдолгата оддалеченост што ја пронајдов на„ Гугл мапс “. Над 14 месеци пешачење по 10 часа на ден низ некои од најопасните места во светот.“

6. Разликите во шумите помеѓу Белизе и Гватемала создаваат права линија долж нивната граница што е видлива од вселената.

7. НАСА направи интерактивна мапа на шумски пожари во изминатите 15 години.

8. Неверојатни длабочини на Бајкалското езеро

9. Должина на училишните одмори во европските земји (во недели)

10. Минималистичка топографска карта на Јапонија

11. Емисија на СО во светот заради шумски пожари

12. Сливови на САД

13. Земји со шефови на држави со брада

14. Глобална дистрибуција на пингвини

15. Топографска карта на Марс

16. За само 3 месеци, една арктичка лисица патува 3.500 км низ снег и мраз

17. Бројот на метал бендови на еден милион луѓе

18. Крајбрежните светилници на мапата на Европа

Сподели на Facebook
пати видено