Човечкото тело наликува на совршен механизам. Кога работите, спиете, спортувате, вашето срце пумпа крв, а вашиот мозок работи без одмор.

Ние не би биле во можност да ги видиме овие процеси без пронајдокот на Вилхелм Рентген: пред 120 години научникот открил зраци кои ни дозволуваат буквално да гледаме низ луѓето. Но денес ќе ни откријат кои тајни ги крие нашето тело.

1. Мозокот на пациентот во кома и мозокот на здрава личност

2. Панорамска снимка на вилицата. Човекот заборавил да ги отстрани очилата

3. Детето проголтало приврзок во форма на Сунѓерот Боб

4. Трактографија (специјален МР метод) покажува нервни влакна кои ги поврзуваат различните делови на мозокот

5. Вештачко срце AbioCor

6. Жена со бебе на МР

7. Жена се нашминкала пред да прави МР и трепките се појавиле на снимката

8. Снимка на пациент кој бил подложен на затегнување со златни нишки

9. МР на абдоминалната празнина на курир кој е фатен како пренесува забранети супстанции

10. Сликата на глуждот направена со спектрален скенер во боја.

11. Снимка на пациент со тежина од 186 кг

12. Оперскиот пејачот Мајкл Фол го изведува делото од операта на Ричард Вагнер

13. Пациент со алкохолно оштетување на мозокот. Мозокот и малиот мозок се намалија во големина поради изложеност на алкохол.

14. Бебето се превртува во матката

View this post on Instagram

#Fetal #MRI – #20weeks. What's your #diagnosis?

A post shared by The Human Brain (@neuroradiology) on

15. Крвни садови на прстот.

16. Аорта – најголемата артерија на нашето тело.

17. Вака изгледаат човечките заби на 7 и на 30 години

Сподели на Facebook
пати видено