Александар Обоимов, истражувач на Арктикот, никогаш нема да заборави како еден од неговите студенти спасил цел тим што бил под напад од гладна поларна мечка, со тоа што се соблекол. На почетокот, студентот ги фрлил ракавиците и капачето од крзно и видел како мечката застанала, потоа продолжил да се соблекува и мечката останала да душта додека тој и неговиот тим успеале да избегаат на безбедно.

Ваквиот навидум едноставен трик им го спасил животот. Затоа ви ги претставуваме следните трикови кои ќе ви помогнат во опасни ситуации кои можат да му се случат на секој од нас.

 • Кога патувате не заборавајте да ја оставите вашата маршута на некој близок. Исто така доколку сомнителна личност почне да ви поставува прашања кажете им дека на одредено место ве чека одредена личност во одредено време.
 • Ако треба итно да отворите заклучена врата клоцнете силно веднаш до рачката, во близина на бравата и избегнувајте да ги користите рамената или грбот. Бравата ќе се пробие полесно.
 • Ако сте во автобус и влезат разбојници преправајте се дека спиете. Најверојатно нема да се занимаваат со вас затоа што треба да обрнуваат внимание на околината.
 • Ако се јавите на 911 – секогаш наведете ја вашата локација прво, проследено со проблемот.
 • Електричните пожари обично првин мирисаат на риби и урина кога се изложени на топлина. Значи, ако мирисате вакво нешто во вашата куќа или зграда, веројатно сте во опасност.
 • Не обидувајте се да изгаснете оган со маснотии со вода, пламенот само ќе се влоши. Мора да го загушите.
 • Ако сте во запалена зграда и има многу чад, ползете за да го пронајдете излезот со нозете, а не главата пред вас. На овој начин нема да ризикувате да паднете по скали и да бидете сериозно повредени.
 • Во случај на срцев удар, лекарите советуваат да земете аспирин. Треба да ја џвакате пилулата и да ја проголтате со чаша вода, наместо да ја проголтате цела. На овој начин ќе се апсорбира побрзо.
 • Ако некое лице ве праша колку е часот на улица, немојте само да гледате во вашиот часовник. Наместо тоа, кренете ја раката малку за да можете да го гледате вашиот часовник и да одржувате контакт со очите со нив. Тие не го сакаат вашето целосно внимание, па затоа ќе бидат дезориентирани.
 • Ако паднете во студена вода на отворено обидете се да се смирите и да лебдите и некако да одолеете на желбата да пливате. Со дишењето и телото под контрола, тогаш можете да започнете да пливате до безбедно.
 • Ако некој е прободен со нож не го вадете ножот од раната. Ножот – или кој било друг предмет – делува како „капаче“ за повредата и така се губи помалку крв. Обидете се да примените притисок околу тоа со парче ткаенина и да повикате брза помош.
 • Ако сфатите дека ве следат, прегрнете ја првата личност што ја видите додека им шепнувате што се случува. Со голема веројатност е дека тие ќе се преправаат дека ве познаваат и ќе одат со вас кон безбедно.
 • Ако сте кратковиди и ги изгубите очилата а веднаш треба да видите нешто брзо обидете се да направите мала дупка со помош на показалецот и палецот. Сликата што ја гледате преку тоа секогаш ќе биде поостра. Вие го користите прстот како да користите двогледи.
 • Добар совет за возачите, ако сфатите дека ве следи непознат автомобил, вклучете го левиот сигнал за вртење, но свртете десно во последен момент.
 • Ако почнете да се гушите кога никој не е околу да ви помогне, можете да го извршите Хајмлиховиот зафат на себе со помош на тврда површина како што е задниот дел од столот или масата. Притиснете тупаница со другата рака во стомакот додека се наведнувате на тврда површина.

Сподели на Facebook
пати видено