Пронаоѓачите и писателите на научна фантастика не возбудуваат со своите идеи. Но, најневеројатно е што некои од нивните идеи станаа реалност, дури и во текот на минатиот век.

Повеќето од нас веројатно дури и не знаат дека паметните телефони биле предвидени долго време пред да се појават.

1. Паметен телефон

Тесла предвидел создавање на паметен телефон во 1926 година во една статија за The New York Times. Подоцна во 1964 година, Исак Асимов предвидел дека ќе биде можно да се јавуваме до било која точка на Земјата преку сателитска комуникација и за тоа нема да ни требаат жици.

2. Високо-технолошкиот образовен систем

Високотехнолошкиот образовен систем беше предвиден во En L’An 2000 и тоа е француска серија на слики што ги прикажува научните достигнувања кои се претпоставувле дека ќе се постигнат до 2000 година. Ние не користиме шлемови со жици за учење, но многу од нашата работа е веќе преку компјутери и не треба да одиме во библиотеката.

3. Слушалки и ТВ

Во 1953 година, иконскиот дистописки роман Фаренхајт 451 од Реј Бредбери ги предвиде слушалките. Тој, исто така, опиша огромни рамни екрани кои личат на современи телевизори.

4. Трансплантација

Авторот на Франкенштајн, Мери Шели, во својот роман во 1818 година почна да зборува за реанимација на мртвите тела со електрична енергија и размена на органи.

5. Авиони

Тоа е како Жан-Марк Коте ги замисли летечките чамци во 1900 година. Тој ги нарече airbuses. Денес авионите, се широко користени и станаа нормална работа.

6. Подемот на компјутерите

Исак Асимов бил американски писател и професор по биохемија. Многу од неговите предвидувања беа неверојатно точни. Тој дури и го предвидел подемот на компјутерите. Асимов бил сигурен дека во раните 80-ти, општеството нема да може да живее без нив и секој дом ќе биде опремен со оваа технологија.

7. Кредитни картички

Лицето кое прво ја развило идејата за кредитна картичка било утопискиот писател за научна фантастика Едвард Белами. И тоа било опишано во неговата книга Огледало во 1888 година.

8. Автономни возила

Во 1969 година, Исак Асимов во Сали опишал автомобил кој вози сам Денес ја имаме оваа технологија во тек. Во 2017 година, Waymo објави дека започна со тестирање на автомобили без двигател на позицијата на возачот, а Тесла, исто така, прави возни тестови во сообраќајот користејќи автопилот.

9. Видео разговор

Ова било предвидено веќе во 1910 година од страна на уметникот Жан-Марк Коте, кога не постоела видео технологија. Тогаш се чинело премногу футуристички, но сега е нормална рутина.

10. iPad

Во 1968 Артур Кларк ја напиша книгата „2001: вселенска одисеја“ за цивилизацијата на вонземјани која создава интелигентен живот на Земјата. Неговите предвидувања за електронските весници, слични на модерните таблети, се покажаа како многу точни.

11. Паметни часовници и фитнес нараквици

Писателот и историчар на научна фантастика Кир Булчев во својата книга „100 години напред“ (1978), тој ја опишал нараквицата со броеви што трепкаат на екранот.

12. Лет до Месечината

Жил Верн предвиде дека луѓето летаат на Месечината во 1865 година. Тој ја опиша можноста за детално слетување на човекот на Месечината, во неговиот роман Од Земјата до Месечината. И дури и без емпириски податоци за темата во тоа време, некои од неговите цифри се многу точни. На пример, тој пишува дека ќе бидат потребни 1.600.000 фунти прашок за да се создадат 6.000.000.000 литри гас.

13. Социјални мрежи

„Машината престанува“ е научна фантастика од Едвард Морган Форстер. Тој го напишал делото во 1909 година и опишал како луѓето главно комуницираат едни со други преку екрани. Ова е супер слично на интернет-ерата.

14. Ласер

Во 1898 г. Х. Г. Велс во својата книга „Војна на световите“ опишува нешто како „топлотен зрак“. Со ова оружје, можат да се исечат работите без бучава, само со помош на светлина.

15. Автоматски бањи

Оваа илустрација од En L’An 2000 која беше објавена од страна на Хенри Холт и Компанија во 1910 година нè потсетува на многу работи во нашите салони за убавина и специјални уреди за бањи за кои има потреба само за апликација за контрола на процесот.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено