Најновото уништување на историски објект беше пожарот кој ја опфати Нотр Дам во Париз на 15-ти април. Историското обележје треба да се обнови.

Можеби изгледа дека е неверојатно да се врати во својата поранешна слава, но низ историјата многу објекти со иста важност биле уништени од разни причини, од природни причини до војна. И, против сите судбини, сега стојат убави како и секогаш.

1. Катедралата Ремс / Нотр Дам де Ремс

Оваа катедрала функционирала како болница во Првата светска војна. Тогаш, поради постојаните бомбашки напади, оваа убава црква била уништена. Нејзината реставрација започнала во 1919 година и повторно била отворена во 1938 година.

2. Опатија на Монте Касино

Опатија на Монте Касино во Италија била врвно место за германските сили во Втората светска војна. За жал поради тоа, завршила во урнатини по бомбардирањето од страна на сојузниците во февруари 1944 година. Реставрацијата била завршена во 1964 година.

3. Дрезден Фрауенкирхе

Уништена за време на Втора светска војна. Реставрацијата била завршена во 2005 година.

4. Црква Св. Никола

Црквата Св. Никола во Карловац, Хрватска, беше уништена како резултат на Втората светска војна и Хрватската војна за независност. Поради тоа што беше српска православна црква и ја претставуваше богатата историја на нејзиниот народ, српската заедница се обедини да ја изгради повторно. Ова чувство на издржливост и ценење за она што црквата го означува резултираше со целосно реновирање во 2007 година.

5. Црква на Исус Христос Спасителот

Поради анти-религиозната кампања на Јосиф Сталин во раните денови на Советскиот Сојуз, катедралата на Христос Спасителот била уништена. По распадот на СССР, таа била повторно изградена со ист дизајн од оригиналниот архитект.

6. Кенигсберг катедрала

Мисијата да ја врати во својата првобитна состојба започна во раните 1990-ти години и беше завршена во 2005 година. Ова руско обележје сега има 2 капели и музеј.

7. Кралскиот замок

Се наоѓа во срцето на Варшава, Полска и била уништена за време на Втората светска војна. До 2010 година беше целосно реконструирана.

8. Селби опатија, Англија

Настрадала во пожар во 1906 година. Повторно била отворена во 1909 година по само 3 години реставрација, но сепак не била завршена до 1912 година.

9. Камбанарија Свети Марко

Се срушила на 14 јули 1902 поради лошо одржување и повторно била изградена до 1912 за да можат посетителите на Венеција да уживаат во погледот од неа.

10. Рајхстаг

Првин бил зафатен од пожар како парламент во 1933 година, потоа бил повторно уништен за времето на Хитлер. Напорите за негово враќање започнаа во 1960-тите, а завршиле во 1999.

11. Сен-Жервес де Фалаиз

По барање на Вилијам Освојувачот во XI век, црквата била изградена во малиот француски град Фалаиз. Била уништена за време на Втората светска војна и потоа повторно изградена.

12. Зградите на парламентот

3 февруари 1916 година, беше мрачен ден за историјата на Канада. Зградите на Парламентот завршиле во пламен. По 11 години завршила реконструкцијата.

13. Градска палата во Потсдам

Некогаш резиденција на пруските кралеви, Градската палата во Потсдам била уништена од комунистичкиот режим на Источна Германија.

14. Берлинска катедрала

Втората светска војна го зела својот данок врз објектот и бил сериозно оштетен. Таа била оставена во лоша состојба до 1975 година кога започнала реконструкцијата. Завршена е во 1993 година.

15. Јорк Минстер

Приказната на Јорк Минстер е мошне слична на онаа на Нотр Дам во Париз. Во 1984 година избувнал пожар во јужниот дел на црквата, што резултирало со колапс на покривот. На олеснување на многу, различни историски предмети од зградата биле спасени на време. Денес, по 4 години реставраторска работа, Јорк Минстер целосно блеска и останува една од најдобрите средновековни згради во Европа.

Сподели на Facebook
пати видено