Се покажа дека дамките на кожата на жирафите можат да откријат од каде потекнуваат. И стаорците веќе се населиле на сите континенти, со исклучок на Антарктикот и мала канадска провинција, која го измислила својот оригинален начин за контрола на штетници.

Кој би помислил дека, гледајќи ги картите на светот, можат да се научат толку многу нови факти, приказни, па дури и да се добијат одговори на интересни прашања.

Колку чекори дневно прават луѓето од различни земји

Дамките на кожата на жирафата кажуваат од каде потекнува

Колку е 1 литар бензин во различни земји во светот

Просечната месечна плата во различни земји на Европа во 2018 година (по оданочување)

Колку милијардери има во различни земји

Колку научници има на 1 милион жители

Колку затвореници има на 100 илјади жители

На која возраст жените од различни европски земји раѓаат прво дете?

Колку се зголемило населението на континентите од 2000 до 2018 година

Просечната возраст на жителите во различни земји во светот

Стапка на писменост по земја

Најниски температури во јануари забележани во Европа

Колку електрична енергија се троши годишно во различни земји во светот (број на киловат часови на 1 жител годишно)

Најзагадените земји во светот

Територии каде што живеат стаорците во светот

Синото место во Канада е Алберта. Од 1950-тите, локалната власт вовела програма за контрола на популацијата на стаорци: периметарот бил ограден, имало специјални групи специјалисти кои ширеле отров против стаорци. Но, дури и да влезат на територијата на Алберта, глодарите не можат да најдат топло засолниште за удобен живот поради ниските температури и ниската густина на населеност.

Сподели на Facebook
пати видено