Миленичињата се толку интегрален дел од нашите животи што, тешко е да се замисли времето пред кое луѓето не добиле идеја да се дружат со овие крзнени, четириножни суштества. Мачките се припитомени уште од најмалку 3.600 пне. и кучињата почнаа да стануваат миленици уште пред 30 000 години.

Но, и покрај тоа што сме пријатели во изминатите неколку милениуми или така нешто, сè уште има нови работи кои ги учиме за нашите доживотни пријатели.

1. Кучињата може да се преправаат дека се болни за да привлечат поголемо внимание од нивните сопственици.

2. Мачките спијат околу 70% од животот што може да трае до 16 часа на ден.

3. Кучињата можат да намирисаат кога нивните сопственици се плашат благодарение на нивното потење

4. Мозокот на мачка е 90% сличен на човечкиот мозок.

5. Студијата на UCSD тврди дека кучињата можат да станат љубоморни кога нивните сопственици покажуваат љубов кон другите суштества.

6. Мачките можат да ги ротираат ушите до 180º.

7. Кучињата во Русија научија да се возат во метрото и можат да сфатат која станица води кон храна.

8. Кучињата имаат чувство за време и можат да се навикнат на нивните планови во однос на времето на оброк и кога ќе бидат однесени на прошетка.

9. Мачките ја користат најмногу десната шепа, а мачорите левата

10. Кучињата имаат толку моќно чувство за мирис, што можат да бидат обучени да детектираат одредени заболувања, како што е карцином кај луѓе, со мирис на метаболички отпадни производи што ги ослободуваат клетките.

11. Поседување на мачка го намалува ризикот од срцев удат за третина

12. Едно истражување тврди дека мажот има шанса да добие телефонски број од една девојка тројно повеќе кога е со куче.

13. Откако ќе достигнал зрелост мачките мјаукаат за да комуницираат со луѓето, само малите мачиња го прават тоа за да комуницираат со други мачки.

14. Милување на кученце може да помогне во намалување на крвниот притисок.

15. Познато е дека некои кучиња застануваат и мирисаат на одредени растенија, иако тие никогаш не треба да ги конзумираат затоа што мирисот ги потсетува на месо.

Сподели на Facebook
пати видено