Човечкиот ум е збунувачка и страшна работа. Тој е толку сложен што и до ден денес сѐ уште не знаеме многу работи за него. Дури и фактите кои научниците докажале дека се вистинити имаат тенденција да бидат збунувачки и понекогаш многу вознемирувачки.

Ние сакаме да споделиме 18 од овие неверојатни факти за човечкиот ум, кои можеби ќе ве остават без добар сон вечерва.

 • Се чувствуваме посамоуверени кога гледаме дека другите се понижувани.
 • Чувството на пеперутки во нашиот стомак кога се вљубуваме е всушност стресна реакција.
 • Многу луѓе сметаат дека се подобри од просекот.
 • Нѐ привлекуваат луѓето со нарцизам и психопатија.
 • Осаменоста нè тера да размислуваме негативно за нашето соседство.
 • Ние повеќе би сакале да чувствуваме болка отколку да ни биде здодевно.
 • Нашите мозоци потсвесно донесуваат одлука веднаш штом треба да направиме избор – дури и ако се чувствуваме неодлучни.
 • Работите што ги мразиме кај другите луѓе обично се особини што ги имаме и ги мразиме во себе.
 • Корисниците на iPhone имаа повисоко мислење за себе, во споредба со корисниците на други марки на телефонот.
 • „Скршеното срце“ предизвикува вистинска физичка болка во нашите тела.
 • Помалку интелигентни луѓе се посамоуверени од интелигентните луѓе.
 • Ние имаме помалку шанси да им помогнеме на другите кога сме во група.
 • Ние природно се копираме едни со други за да се обидеме да се вклопиме.
 • Ние ги гледаме малцинствата и ранливите како „помалку од луѓе“.
 • Луѓето на лидерските позиции имаат тенденција да имаат повеќе психопатски особини.
 • Ноќните птици имаат поголеми шанси да бидат психопати.
 • Сметаме дека со тоа што сме поуспешни од другите ќе нѐ направи среќни – но всушност би можело да го направи спротивното.
 • Најискрени сме кога сме лути.

Сподели на Facebook
пати видено