На планетата Земја, има повеќе од 8,7 милиони животински видови, од кои секоја е уникатна и има свои навики и карактеристики. На пример, дали знаевте дека морските слонови можат да го задржат здивот 2 часа, а сите поларните мечки се левичари?

Кралството на природата сѐ уште крие многу тајни што допрва треба да ги дознаеме.

1. Снежниот леопард ја носи опашката во устата. Така, го штити носот од студ

2. Возрасни верверици се бакнуваат повеќе кога луѓето ги гледаат, но младите, напротив, стануваат поагресивни

3. Лентите на кожата на тигарот се уникатни, како што се отпечатоците од прсти кај луѓето.

4. Комарците сакаат да ги гризат луѓето кои пиеле алкохол. Ова е поврзано со фактот дека инсектите се многу привлечени кон мирисот на октанол

5. Албатросот може да спие за време на летот: една половина од мозокот одмара, а втората гарантира дека ќе се одржи во воздухот

6. Опосумите се преправаат дека се мртви за да избегнат предаторски напад.

7. Обучени гулаби можат да разликуваат која е сликата на Пикасо, и која на Клод Моне. Експериментот покажа дека мозокот на птиците, исто така, сумира информации и наоѓа разлики дури и во сликите кои гулабите ги виделе за прв пат.

8. Фламинго се раѓаат со сиви пердуви. И тие стануваат розови затоа што јадат ракчиња

9. Рогот на носрогот се состои од кератин, кој се наоѓа во косата и ноктите.

10. Во една ноќ, крт може да ископа тунел долг 70 метри.

11. Видрите со себе носат камчиња со кои можат да ги отвараат школките.

12. Гавраните ги помнат лицата на оние кои им згрешиле и подоцна можат да се одмаздат. Нивниот мозок ги помни тие информации на 5 години.

13. Делфините спијат со едно отворено око и едната страна од мозокот им е будна.

14. Залакот на гризли мечката е толку силен што со едно каснување може да уништи топка за куглање

15. Мачките не чувствуваат слатка храна, бидејќи немаат соодветен рецептор за вкус.

Сподели на Facebook
пати видено