Поминаа 40 години од првата книга на јапонскиот писател, но авторот продолжува да ги восхитува своите фанови со нови дела. Неговите дела се вечни, а неколку генерации читатели наоѓаат во нив нешто за себе и во врска со себе.

Прочитајте ги овие поучни цитати од Харуки Мураками, чија што мудрост ќе ви помогне да ги надминете тешките моменти од животот.

1. Често се случува најважните работи во светот да започнат со најнов соперник.

2. Мислам дека имате право да живеете како што сакате. И колку години и да имате 15 или 51, не е важно.

3. Не е срамота да прашате, срамно е целиот живот да не прашувате.

4. Колку и да е богат човекот, времето сè уште не може да се купи.

5. Она што носи одредена несовршеност само по себе привлекува токму со својата несовршеност.

6. Верувам дека спасението во религијата се бара во најголем дел од оние на кои им е тешко да одат сами.

7. Сега се повеќе и повеќе ни се полни главата со знаење. Што доведува до невнимателен став кон познавањето на мудроста на животот.

8. Како што забележа еден руски писател, само карактерот може да се промени со возраста; ограничувањата на човекот не се менуваат до смртта.

9. Секој во овој свет има барем една или две работи што не сака да ги изгуби за ништо.

10. Секој дизајн се чини поедноставен кога веќе е откриен.

11. Повеќе или помалку, но секој од нас е воден во животот според одреден модел. Кога нечија шема е премногу различна од мојата, јас сум лут. Кога е премногу слична – се вознемирувам.

12. Без оглед на тоа што ви го кажале другите, тоа ќе останат непознати приказни. Само она што го научите сами ќе стане дел од вас.

13. Вистински гениј е човек што живее во светот, кој самиот го измислил и изградил.

14. Сè ќе помине. Дури и ако е лошо, тоа ќе заврши еден ден. Ништо во светот не е вечно.

15. Детските души се еластични, лесно може да се свиткаат. Но, кога еднаш ќе се свиткаат, тие се замрзнуваат, и многу е тешко да се исправат. Често, дури и невозможно.

Сподели на Facebook
пати видено