Судбината на принцезата Дијана беше неверојатна мешавина од трагедија и бајка. Бидејќи се омажи за принцот Чарлс од Велс, Лејди Ди помина низ многу испитувања кои ја направија сочувствителна и храбра.

Таа беше првиот претставник на британската аристократија што ги соблече ракавиците кога комуницираше со пациенти кои страдаат од СИДА, а исто така се осмели да помине низ расчистено минско поле, иако никој не знаеше дали сѐ уште има мини, за да ја покрене свесноста за војните. И ова е само мал дел од тоа како принцезата го смени светот на подобро.

 • Ако мажите можеа да раѓаат, ниту еден немаше да има повеќе од едно дете.
 • Во бракот бевме тројца, а јас не сакам гужви.
 • Нема среќа под принуда; нема потреба да се градат илузии.
 • Сакам да влезам во собата, во болничкото одделение за умирање или да седам во близина на болни деца – и секогаш сакам да чувствувам дека сум им потребна. Сакам да дејствувам, не само да постојам.
 • Кога сте среќни, можете да простите многу.
 • Ако сакате да бидете сакани и доверливи, спуштете се едно ниво подолу. Ова е особено точно за децата: можете да разговарате со нив само ако се поднаведнете.
 • Невестата е главен лик само на свадба, не без причина завршуваат сите бајки со свадби, а ниту една не започнува така.
 • Искуството е непроценливо, не само затоа што учиме нешто ново, туку и затоа што нè принудува да го преиспитаме нашето минато. А тоа исто така не штити од идни грешки!
 • Понекогаш жените мислат дека мажот е единствениот начин на нивна самореализација. Всушност, работата е подобар начин.
 • Најголемата болест од овој век е што луѓето се навредени.
 • Ништо не ми дава поголема среќа отколку да се обидам да им помогнам на најранливите луѓе во општеството. Ова е целта и суштински дел од мојот живот, еден вид судбина. Оние што се во неволја можат да ме повикаат. Јас ќе дојдам каде и да се.
 • Мажите лажат помалку од жените, освен кога зборуваат за своите чувства.
 • Филозофскиот начин на размислување е уметноста да се издржат несреќите на другите.
 • Прегратките можат да направат многу добро, особено за децата.
 • Велат дека е подобро да се биде сиромашен и среќен отколку богат и несреќен, но што е со компромисот: умерено богат и само добро расположение?
 • Јас би сакала да бидам кралица на вашите срца, но не можам да замислам дека сум кралица на оваа земја.
 • Не можете да замените витка фигура со прекрасен ѓердан; долгите нозе се секогаш попривлечни од скапиот фустан.

Сподели на Facebook
пати видено