Природата е полна со изненадувања. Некои сѐ уште се необјасниви и навистина чудни.

Повеќето од нив не само што имаат јасно научно објаснување, туку исто така се навистина неверојатни за да бидат видени.

Светлосни столбови

Локација: насекаде во светот под правилни услови.

Светлосни столбови се атмосферски оптички феномен. Овие вертикални ленти на светлина се предизвикани од природна или вештачка светлина која се рефлектира во бројни мали кристали на мраз кои лебдат релативно близу до земјата.

Асперитас облаци

Локација: насекаде во светот под правилни услови.

Асперитас облаците имаат тенденција да бидат ниско поставени и се предизвикани од временски фронтови кои создаваат повлажни бранови во атмосферата. Тие дури изгледаат и апокалиптично, но не предизвикуваат бура.

Црвено виножито

Локација: насекаде во светот под правилни услови.

Црвеното виножито е оптички и метеоролошки феномен. Како и нормалното виножито, тоа е предизвикано од прекршувањето на светлината во капките вода, но за ова, сончевата светлина треба да биде многу блиску до хоризонтот. Бидејќи феноменот се појавува при услови на слабо осветлување, ефектот на оваа виножито може да биде многу драматичен.

Поларните стратосферични облаци

Локација: Исланд, скандинавските земји, Алјаска, Северна Канада и Антарктикот.

Поларните стратосферични облаци се облаци кои се формираат на големи надморски височини. За разлика од повеќето други облаци, тие формираат во стратосферата на многу ниски температури и добиваат сончева светлина од под хоризонтот. Поради хемиски реакции, овие прекрасни облаци, за жал, го зголемуваат осиромашувањето на озонската обвивка.

Вулкански молњи

Локација: вулкански ерупции.

Вулканска молња (исто така позната како валкана бура) е временски феномен. Се случува кога се судираат пепел, карпи и честички на мраз во вулканска пена, создавајќи доволно статички полнења за да предизвикаат молња.

Маматус облаци

Локација: насекаде во светот под правилни услови, но најчесто во САД.

Mammatus облаците се структури слични на торбички кои висат под основата на дождовниот облак. Тие се предизвикани од ладен заситен воздух, потежок од околниот воздух, и изгледаат како да тонат, формирајќи џебови.

Замрзнати метански меури

Локација: Абрахам Езеро, Алберта, Канада.

Замрзнатите метански меури се меурчиња на метан гас што се испуштаат од распаѓање на растенија кои се заглавени веднаш под површината на езерото кога почнува да замрзнува. Во летните месеци, овие меурчиња едноставно се појавуваат на површината и пукаат.

Аурора

Локација: Над магнетните столбови на северните и јужните хемисфери.

Аурора (исто така познат како северна светлина или аурора бореалис и јужни светла или аурора австралис) е природен приказ на светли танцувачки светла. Тоа е предизвикано од судир на наелектризирани честички кога магнетосферата е нарушена од сончевиот ветер.

Лентикуларни облаци

Локација: насекаде во светот под правилни услови.

Лентикуларните облаци се невообичаено обликувани облаци, често споредливи со изглед на летечка чинија или леќа. Тие обично се формираат кога влажен воздух тече над една планина или друга опструкција, ако температурата е доволно ниска.

Кататумбо молња

Локација: Езеро Маракаибо, Венецуела.

Кататумбо молња е атмосферски феномен. Единствена комбинација на ветрови, топли и влажни климатски услови, а планините што ја опкружуваат областа од три страни создаваат електрични полнежи, што резултира со речиси постојани молњи. Овој феномен се јавува во текот на 260 ноќевања годишно, 10 часа дневно и до 280 пати на час.

Суперсел Грмотевици

Локација: насекаде во светот под правилни услови, но најчесто во областа на Торнадо Алеј во Соединетите Американски Држави и областа на коридорот Торнадо во Аргентина, Уругвај и јужен Бразил.

Суперсел е временски феномен. Тоа е сериозна грмотевица со длабоко, јасно видливо и постојана ротирачка надградба. Оваа надградба, наречена мезоциклон, е предизвикана од силна нестабилност во атмосферата и може да биде широка до неколку километри.

Син оган

Локација: Вулкан Ијен, Индонезија.

Синиот оган е феномен што се јавува поради согорувањето на сулфурни гасови кои произлегуваат од пукнатини во вулканот. Дел од гасот кондензира во течна форма и сè уште гори во сина боја.

Огнено виножито

Локација: насекаде во светот под правилни услови.

Circumhorizontal лак (исто така познат како огнено виножито) е оптички феномен. Тоа е предизвикано од рефракција на сончева светлина или месечина во хоризонтално ориентирани кристали на мраз во cirrus облаците.

Биолуминесцентни бранови

Локација: Во неколку локации низ целиот свет, вклучувајќи ги Манаскан Бич (Њу Џерси, САД), Тори Пинес Бич (Калифорнија, САД), Светлосната лагуна (Јамајка), Гипсландските езера (Австралија), Андаманското крајбрежје (Тајланд), Тојама Беј Јапонија) и Зебруге (Белгија).

Биолуминесценцијата е сјај што го создаваат живите организми. Биолуминесцентните бранови светат поради плакктонските динофлагелати кои светнуваат кога се вознемирени.

Сподели на Facebook
пати видено