Не е тајна дека децата понекогаш се мрзливи и не сакаат да одат на училиште. Сепак, во некои делови на светот, за да се стекнат со знаење, учениците треба буквално да надминат неверојатни тешкотии, па дури и да го ризикуваат животот.

Ние ги одбравме 14-те најопасни и најтешки патишта кои децата од целиот свет ги поминуваат. Наместо да им раскажувате приказни на вашите деца дека сте поминувале „седум планини и седум ридови“ за да дојдете до училиште едноставно покажете им ги овие фотографии.

Вака египетските ученици се враќаат дома по часовите

Во кинеската провинција Сечуан, учениците од едно село се искачуваат на стрмна карпа висока 1.400 метри

Во Кашмир, ученички веслаат низ езерото Дал за да дојдат до училиште

Во село во близина на Манила, ученички се обидуваат да поминат по карпестиот брег на Заливот

Маж носи од училиште шест деца (Индија, Утар Прадеш)

На индонезискиот остров Јава, децата секој ден одат во училиште преку дрвен мост

Во Палестина, учениците одат на училиште во бедуинското село Кан ал Ахмар

11-годишно момче заминува од дома на училиште (Турција)

Учениците во Бали одат на училиште додека стојат во камион (Индонезија)

Овој пешачки мост во Сринагар се распаднал и сега децата вака преминуваат

Учениците од кинескиот округот Ганло надминуваат тежок и опасен пат два пати на ден: нивното училиште е изградено на планина висока 2300 метри

Улиците во индонезиска Џакарта често се поплавени поради обилните врнежи од дожд, така што децата одат на училиште преку вода, жртвувајќи ги училишните униформи

Во мултимилионскиот индиски Ахмедабад некои ученици вака одат на училиште

Откако бил уништен мостот над реката за време на поплавата, учениците од селото Чиланкап започнале да одат на училиште на импровизиран сплав од бамбус (Индонезија)

Сподели на Facebook
пати видено