Според Светскиот фонд за дивиот свет, човештвото годишно отстранува 13.000 квадратни километри шума. Во последните 50 години, луѓето предизвикаа драстични промени во животната средина, како што е истребување на животни и трошење на ресурсите на планетата.

Фотографиите во оваа статија покажуваат уште повеќе дека е крајно време да застанеме и да видиме што му правиме на нашиот дом.

1. Морска птица го храние своето малечко со цигари

2. Член на крајбрежната стража на Шри Ланка е покриен со нафта, додека работи за отстранување на истурена на нафта на плажа во Усветакаива.

3. Загадена плажа во Бали

4. Птица седи на гнездо кое е направено со пластични остатоци.

5. Едно момче собира пластика и друг материјал за рециклирање од загадените води на Баб Дем Езеро во Сринагар, Индија

6. Дел од пластичното ѓубре е заглавен на вратот на оваа гуска.

7. Кинеските волонтери употребиле пластика за да направат кит долг 68 метри на Светскиот ден на океанот.

8. Огнометот и сличната пиротехника беа обвинети за загадувањето на воздухот во Пекинг и неговите соседни провинции во февруари 2019 година.

9. Жената гледа кон Сеул, Јужна Кореја, обвиткан од ситна прашина за време на загадениот ден на 6 март 2019 година.

10. Користени капсули за кафе во центарот за рециклирање во Бордо, Франција, 2 април 2019 година

11. Ајфеловата кула е покриена поради високо ниво на загадување на воздухот како што се гледа од Медон во Париз, Франција на 26 јуни 2019 година.

12. Штркови во депонија која им го нарушила живеалиштето

13. 1.690 парчиња цигари биле собрани на малезиска плажа за само еден час.

14. Децата што живеат во Пантанал Фавела во Бразил ловат жаби во загадени води за да им помогнат на своите семејства.

15. Оваа фотографија, од 30 јануари 2018 година, покажува дека жената и детето минуваат низ тежок смог во
предградието на Приштина.

Сподели на Facebook
пати видено