И покрај фактот што научниците постојано се занимаваат со проучување на природата и нејзините жители, откритијата не завршуваат тука. И колку повеќе информации за животните се појавуваат, толку поинтересно станува.

Овој пат ќе дознаете како изгледа најголемата верверица во светот, зошто тигрите не се забележуваат во зелената трева и кое животно си има свое домашно милениче.

1. Сите гепарди се исти

Гепартите се толку генетски слични што, всушност, се клонови на едни со други. Факт е дека овие убави мачки речиси исчезнаа за време на последното ледено доба, а оние кои успеале да преживеат продолжија со родот на современиот вид. Но, поради инцестот има проблеми при размножувањето и многу млади гепарди не живеат повеќе од една година.

2. Птица што живее на вода

Африканската јакана гради гнезда во водата, а многу долгите нозе и прсти ѝ дозволуваат на птицата да оди на која било пловечка вегетација, вклучувајќи водени лилјани.

3. Џиновските мравојади ги носат своите бебиња на грб и не се делат со нив до следната бременост.

4. Тетрагонула карбонарните пчели ги градат своите гнезда во спирала

5. Животно со многу мобилни глуждови

Носуха е симпатичен претставник од семејството Ракуни. Зглобовите на ова животно можат да ротираат за 180 °.

6. Птици паразити

Волските птици можат да се видат на големите тревопасни животни: зебри, нилски коњи, жирафи, носорози, итн Претходно, научниците веруваа дека оваа врска е од заемна корист, но сега мислат дека овие птици се повеќе паразити од асистенти. Тие се хранат со грините, како и инсектите, кои ги напаѓаат раните на животните. Меѓутоа, самите птици често ги создаваат овие рани.

7. Најголемата верверица во светот

Индијската џиновска верверица се разликува не само од необичната боја, туку и по нејзината големина: должината на телото е 36 см, а опашката – 61 см.

8. Тарантулите имаат миленичиња

Тарантулите за миленичиња чуваат жаби. И овој чуден однос има објаснување: пајаците страдаат од мали инсекти, кои се привлечени од мирисот на мрша. Жабите ги јадат инсектите, а пајаците ги штитат од други предатори. Тие не ги јадат жабите поради нивната токсичност.

9. Кучињата го одредуваат времето преку мирисот

Кучињата можат да одредат време со меморирање на дневната рутина на сопственикот. Но, постои уште еден начин кој му помага на вашето домашно милениче да го направи тоа без часовник – мирисот. Животните го следат мирисот и исчезнувањето на домаќинот во текот на денот. На пример, кога само што ќе заминете на работа, концентрацијата на вашиот мирис во воздухот е на максимум, но во текот на денот постепено испарува. Кучето се сеќава на која фаза на концентрација ќе се вратите дома и почнува да ве чека во тоа време.

10. Постојат топлокрвни риби

Опах е единствената риба способна за терморегулација. Температурата на телото на опах е 5 ° над животната средина. И ова е многу голема риба – до 2 метри во должина и тежи околу 100 килограми.

11. Најштедлив клукадрвец

Акорн клукадрвецот прави дупки во дрвајата за да складира храна. За да ја процениме трудољубивоста на оваа птица и нејзиното складирање, обрнете внимание: во еден бор биле пронајдени околу 60 илјади скриени плодови.

12. Тревопасните животни го гледаат тигарот зелен

Повеќето тревопасни животни не разликуваат бои, а во нивните очите портокалова и зелена се идентични една на друга, што е предност за тигарот. Така тој останува незабележан.

13. Китоглав – штрк, кој се храни со змии, риби, желки, па дури и мали крокодили.

14. Мачките можат да пијат морска вода: нивните бубрези добро филтрираат сол и ја отстрануваат природно.

Сподели на Facebook
пати видено