Мистериозна и многу живописна земја, која се наоѓа меѓу Индија и Кина, беше затворена за туристите до 1974 година. Денес, Бутан може да посети секој, но треба да помине низ многу формалности и да има значителен износ на пари.

И покрај отворањето на границите, кралот ја штити својата држава од протокот на туристи на сите можни начини.

1. Недостаток на Интернет и телевизија

Телевизијата и Интернетот беа официјално забранети во Бутан до 1999 година. Да се изолира земјата од влијанието на современата технологија веќе не беше можно, па кралот на Бутан го отвори пристапот до овие придобивки од цивилизацијата за жителите. Во овој поглед, Бутан стана последната земја во светот, која почна да ја користи телевизијата.

2. Министерство за среќа

Со цел да се грижи за духовниот живот на секој жител, во 2008 година во земјата беше формирана Комисија за универзална народна среќа. Тука постои Министерство за среќа. Патем, концептот на бруто-домашниот производ (БДП) во Бутан е заменет со концептот на брутална национална среќа, односно квалитетот на животот тука се одредува преку рамнотежата помеѓу материјалните и духовните вредности.

3. Нема бездомници

Во Бутан, нема бездомници. Ако некој го изгуби својот дом, тој само треба да се сврти кон кралот – тој доделува земјиште на кое ќе се изгради куќа и ќе се вклучи во земјоделството.

4. Бесплатна медицина

Секој жител на земјата има право на бесплатна медицинска нега. Интересно е тоа што и традиционалната и класичната медицина се практикуваат во Бутан, а пациентот сам може да го избере методот на лекување.

5. Национален кодекс на облекување

Луѓето од Бутан носат традиционална облека.

6. Забрана за пушење

Кралот на Бутан донесе закон со кој се забранува одгледување, собирање и дистрибуција на тутун низ целата земја. Тука не може да се купат цигари, а туристите кои внесуваат плаќаат огромни такси.

7. Традиција за наследување на имот

Жените во Бутан се почестени и почитувани. Еден од највидливите докази за ова е темата на наследство. Целиот имот не се пренесува на синот, туку на најстарата ќерка. Обично тоа е куќа, говеда и земја.

8. Свадбени традиции

Во Бутан, забрането е да се склучуваат бракови со странци. Кралот прави многу напори да го зачува идентитетот и да се изолираат од целиот свет. Само по сите ритуали на прочистување, двојката може да се смета за семејство. Патем, најчесто мажот доаѓа да живее во куќата на неговата сопруга. И само кога заработува доволно пари, тие можат да се преселат во посебно живеалиште.

9. Ситуација на патиштата

Во главниот град на Бутан нема ниту еден семафор, но и покрај ова сообраќајот се одвива одлично.

10. Екологијата им е најважна

Увозот на хемиски ѓубрива е строго забранет, како и нивна употреба. Затоа, сите производи одгледувани во земјата се природни.

Сподели на Facebook
пати видено