Урбаното население во нашиот свет брзо се зголеми од 746 милиони во 1950 година на 3,9 милијарди во 2014 година. Звучи неверојатно брзо!

Но, со порастот на населението, нашите градови се развија и тешко можеме да препознаеме некои од овие места кога ќе ги споредиме старите фотографии од нив со оние кои покажуваат како тие изгледаат денес. На крај погледнете колку драстично се смени изгледот и на нашиот главен град.

1. Дубаи во 1964 година и сега

2. Буенос Аирес во 1937 година и сега

3. Реката Москва во 19 век и сега

4. Хидерабад во Индија во 1880-тите и сега

5. Чикаго во 1838 година и сега

6. Палатата Султан Абдул Самад во Куала Лумпур во 1900-тите и сега

7. Поглед од Галата кула во Истанбул во 1870-тите и сега

8. Центар Лос Анџелес во 1994 година и сега

9. Авенија во Баку во 1920-тите и сега

10. Сужоу Крик во Шангај околу 1920 и сега

11. Плоштадот Република во Ереван, Ерменија во 1916 година и сега

12. Поглед на Бангкок во 1822 и сега

13. Менхетн со Бруклинскиот мост во 1873 година и сега

14. Скопје во 1970 и сега

Сподели на Facebook
пати видено