Постојат многу приказни за особеностите на животот на јапонскиот народ. И, ако некогаш ја посетите земјата на изгрејсонцето, подгответе се да ги прифатите локалните правила за однесување: не планирајте да посетувате никого како гостин, планирајте да го носите ѓубрето однадвор и никогаш не дувајте го носот во јавноста.

И да, бесмислено е да кажете дека сте вегетаријанец, секако ќе добиете месо.

Јапонските жени веќе не ја бојадисуваат косата и во средните училишта и на факултет мора да одат со природната боја на коса

Јапонците не ги покануваат пријателите дома, може само кога има многу специјална причина

Никој не јаде во движење

Непристојно е да се свири кога сте во сообраќаен метеж

Скоро е невозможно да се биде вегетаријанец, затоа што и во јадењата во кои навидум има само зеленчук содржат масти од животни и слично

Растечен нос е длабока навреда во Јапонија

Одмарањето по работниот ден не е нешто што се практикува тука

Јапонците не си помагаат со работата туку се смета за навреда

Нема канти за отпадоци и луѓето си го носат ѓубрето дома, а потоа го оставаат на специјални места каде што го зема службата

Јапонците ги забележуваат и најситните детали, од тонот на гласот, до тоа како го пиете чајот

Жените ги плаќаат помалку од мажите за иста работа

Се оди по барови со шефот и овие понуди не се одбиваат за да не се навреди

Во Јапонија не се добиваат повеќе пари за прекувремено

Сподели на Facebook
пати видено