Исланд е мала земја во која живеат само 358.780 луѓе. Сите жители се познаваат едни со други, така што нема потреба да ги заклучувате вратите кога ќе заминете и лесно можете да го оставите вашето дете без надзор во парк или надвор пред продавница.

Освен тоа, Исланд е една од најсреќните земји во светот.

1. Исланд е една од најубавите земји во светот.

Оваа земја може да биде горда што има еден од најмоќните водопади во Европа, Детифос, најголемата колонија на птици која се наоѓа на карпа и еден од најголемите глечери. Луѓето во Исланд секогаш живееле во совршена хармонија со прекрасната природа во нивната земја, почитувајќи ја и заштитувајќи ја.

2. Исландскиот јазик речиси не се променил од 12 век.

Речиси секое лице од Исланд може да ги прочита древните текстови без проблеми. Освен тоа, Исланд е лидер на меѓународниот пазар на книги. Издава повеќе книги секоја година од која било друга земја.

3. Исланд има еден од најнапредните законски системи во однос на човековите права.

Оваа земја има некои од најдобрите закони во однос на родовата рамноправност, слободата на говорот, правата на сексуалните малцинства и нивото на демократијата. Така, во 1980 година, Исланд стана првата земја во Европа каде што беше избрана жена за претседател, а во 2010 година ги забрани сите стриптиз-клубови со цел да го поддржат феминистичкото движење.

4. Бесплатно образование

Училиштата и колеџите во земјата се бесплатни, а школарината за посетување универзитети е многу евтино, што го прави образованието многу достапно за секој. Освен тоа, нивото на писменост во Исланд е повисоко отколку во било која друга земја.

5. Не постојат приватни медицински установи.

Исланд има највисок животен стандард и медицинската индустрија контролирана од владата во целост ги задоволува сите потреби на населението, па приватните медицински установи се само непотребни.

6. Централно греење е бесплатно

90% од куќите во Исланд се загреваат благодарение на топла вода што доаѓа од геотермални извори. Топла вода се снабдува со бунари, а геотермалните постројки ги задоволуваат сите потреби на земјата за греење, така што жителите не мора да плаќаат за тоа.

7. Секој жител на Исланд има пристап до генеалошка база на податоци.

Íslendingabók е веб-страница со база на податоци која содржи информации за сите семејни врски на сите луѓе во Исланд, почнувајќи од 18 век. Таа е создадена бидејќи населението во земјата не е многу големо (нешто повеќе од 300.000 луѓе).

8. Нема војска

Освен фактот што Исланд нема војска, полицијата и крајбрежната стража немаат оружје. Стапката на криминал е скоро нула, така што нема оружје, бидејќи нема потреба. Ако граѓанинот сака да се приклучи на војската, тие можат да се приклучат на норвешката армија според договорот помеѓу овие две земји.

9. Речиси никој не пие и не пуши во Исланд

Во Исланд, научниците открија кои биохемиски процеси предизвикуваат зависност, што им овозможи да го намалат бројот на пушачи и алкохоличари на 3-5%. Различните хемикалии во алкохолот и цигарите предизвикуваат одредени биохемиски процеси во мозокот кои го прават телото зависник од нив. Овие научници одлучија да се обидат да најдат активности кои ги активираат истите процеси во мозокот, но на природен начин. На пример, танцување, музика, цртање и спорт.

10. Во Исланд, луѓето веруваат во тролови и џуџиња.

Според локалниот фолклор, троловите живеат во камења во облик на круг. Ако некое лице од Исланд види таков камен на својот пат, тие никогаш нема да го допрат и ќе се обидат да го заобиколат за да не го вознемират. Дури и кога има потреба да се изгради нов автопат, инженерите секогаш се консултираат со фолклорните експерти, со цел да избегнат вознемирување на тролови

11. Градоначалникот на Рејкјавик бил стендап комичар, панк-рок музичар и таксист

Пред да биде избран за функцијата градоначалник, Јон Гнар бил дел од панк-рок бенд, работел како таксист, како медицински брат во психијатриска болница, во фабрика на Volvo во Шведска, и бил стендап комичар. Резултатите од неговото политичко работење вклучуваат целосна финансиска реконструкција, изградба на десетици милји велосипедски ленти, целосна реорганизација на училиштата и зголемување на туризмот во Рејкјавик.

12. Тука се снимени многу познати филмови и емисии.

Неверојатните пејзажи на Исланд не привлекува само патници, туку и режисери. Во земјата има специјална компанија која организира филмски снимања во Исланд. Серии и филмови кои биле снимени таму вклучуваат Игра на тронови, Војна на Ѕвездите, Тор и Интерстелар.

13. Постои комисија која одлучува како да го крстите бебето.

Исландскиот комитет за именување се состои од 6 лица: од нив 3 се назначени од министерот за правда, додека другите 3 се назначени од образовните институции во земјата. Ова е направено затоа што земјата се бори со заемните зборови од други јазици. Пример името Андреј не е прифатено, бидејќи правописот не е во согласност со правилата на правописот на исландскиот јазик.

Сподели на Facebook
пати видено