Што ви кажале за Антарктикот во училиште? Многу е ладно, мраз, пингвини, во 1911 година, луѓето за прв пат стигнале до Јужниот Пол. Но, ова е огромен континент, исполнет со мистерии и феномени кои изгледаат како магија.

Веќе пишувавме за Крвавиот водопад и за вулканот под мраз, но тоа не е сè што вреди да се знае за најмалку истражуваниот континент на светот.

1. Од 1994 година, на Антарктикот е забрането да се чуваат кучиња бидејќи носат микроорганизми кои можат да ѝ наштетат на локалната флора и фауна. Забраната исто така важи и за други животни, како и за живи растенија.

2. Од 1995 година, на Антарктикот се одржува годишен маратон, полумаратон и ултрамаратон. Температурата за време на трките е во просек -20 ° C Првиот маратон се одржа во близина на станицата МекМурдо, сега се одржуваат во други станици.

3. Металика бил првиот бенд кој настапил на сите 7 континенти. Концертот во Антарктикот се одржа во 2013 година. Програмата беше наречена „Заврзни ги сите“, а 120 луѓе присуствувале на концертот.

4. Понекогаш на Антарктикот можете да ги видите облаците, кои можат да го опфатат целото небо. Тие се појавуваат на височина од најмалку 15 км и само кога е многу студено, затоа се нарекуваат „поларни стратосферични облаци“.

5. На брегот на Антарктикот се наоѓа единствената риба во светот со бела крв. Тие се нарекуваат – белокрвки. Во исто време, нивната крв содржи посебна супстанца што ги спречува од замрзнувањето во ледената вода.

6. Бојата на мразот во Антарктикот зависи од количината на нечистотии и услови на замрзнување: нов морски мраз – зеленикав, млад мраз, кој е замрзнат во мирни услови е светло син. Стариот мраз е најчесто син. Во близина на вулкани, мразот е црн со пепел, и каде што има многу планктони и други живи суштества, може да биде жолт, црвен или розов.

7. Еден пар се состанал на Антарктикот преку Тиндер. Тој бил американски истражувач, работел во станицата МекМердо, а таа била во шаторски камп во Сувата долина. Од досада листае на апликацијата, а тој одеднаш видел дека за 45 минути лет со хелихоптер има уште еден корисник.

8. Антарктикот не му припаѓа на никого, и затоа не е потребна виза за да патувате таму. Меѓутоа, потребен ви е важечки пасош и посебна дозвола.

9. Ова е единствениот континент на кој нема рептили, мравки, грмушки и дрвја.

10. Мачка наречена г-ѓа Чипи го посетила Антарктикот. Таа пристигнала со Империјалната трансарнктичка експедиција во 1914-1917 и била миленик на целиот тим. Бродот на кој мачката пловела со домаќинот Хенри Мекниш, заглавил во мразот и за да ги зголеми шансите за спасување на луѓето, капетанот морал да ја жртвува мачката и 5 кучиња за влечење санки. Во 2004 година, на гробот на Мекниш во Велингтон бил изграден бронзен споменик на Чипи.

11. Во 1958 година, на станицата „Пол на непристапноста“ била поставена бистата на Ленин. Иако по изградбата само 2 експедиции ја посетиле луѓето велат дека бистата сѐ уште е таму.

12. На станицата Амундсен-Скот, постои традиција која постои веќе многу години: секоја зима сите го гледаат филмот „Сјаење“ и сите 3 верзии на филмот „Нешто“ заедно. Ако не сте гледале: во двата филма се зборуваат за тоа како нешто страшно им се случува на луѓето заробени во снегот.

13. Во 1911 година, две експедиции тргнале кон Јужниот Пол. И двете ја постигнале целта, но се вратила само екипата на Роалд Амундсен. Роберт Скот и неговите другари загинаа на патот назад, а една од нивните бази сега е отворена за посетителите.

Бонус: Еве како изгледа разгледница од Јужниот Пол

Сподели на Facebook
пати видено