Дали знаевте дека постои Светско првенство за загатки? Се одржува секоја година од 1992 година и во него учествуваат луѓе од целиот свет. Пред да можете да станете шампион, морате да решите многу загатки за да вежбате. Овие неколку комплицирани, но и лесни загатки можат да ви помогнат да ги зголемите вашите способности за креативно размислување и вашето слободно време да стане поинтересно. Решенијата за загатките можете да ги пронајдете на втората страна.

1. Жена е убиена во тоалетот на ресторанот. Можете ли да откриете кој од присутните ја убил жената?

2. Кој број треба да биде на последниот триаголник?

3. Еден од часовниците е вистиски а другиот е играчка. Кој часовник е играчка?

4. Имате 7 гости на вашата роденденска забава. Како можете да ја поделите оваа торта на 8 луѓе (вклучувајќи ве и вас) со само три потега.

5. Имате 3 празни чаши и 3 полни чаши во еден ред. Како можете да ги измените да бидат наизменични со еден потег?

6. Колку коцки има?

7. Збирот од годините на татко и син е 66. Годините на таткото се совпаѓаат со истите броеви од годините на неговиот син, но само обратно. Колку години има секој од нив?

8. Што треба да стои на местото на прашалникот?

9. Без да го менувате редоследот на броевите ставете „+“ или „-“ помеѓу нив за да добиете резултат 100. Внимавајте можете да ги користите знаците само три пати.

10. Одвојте ги овие дрвја така што да има 5 реда со по 4 дрвја во секој ред. Како ќе го направите тоа?

11. Која од долните две линии е продолжеток на горната?

12. Што гледате друго освен бик на сликата?

Решенијата се на втората страна!

Сподели на Facebook
пати видено