Замислете ја оваа ситуација: имате супер важен состанок за еден час, но исто така имате страшна главоболка. Или си седите на столицата и стомакот одеднаш одлучува да се бунтува. Овие досадни проблеми сериозно може да го расипат вашиот секојдневен живот, особено ако немате лек.

За среќа, постојат многу корисни трикови кои можат да ви помогнат да се справите со нив и брзо да го контролирате вашето тело.

12. Дувајте во палецот за да ги смирите нервите

Зошто функционира: Вашиот палец има директно влијание врз вагусниот нерв што ја контролира срцевата работа.

11. Држете молив помеѓу забите за да го зголемите вашето расположение

Зошто тоа функционира: Одржувањето молив во устата ќе ви помогне да ги активирате вашите мускули на насмевката, кои може да го измамат вашиот мозок.

10. Доколку чувствувате скокоткање во грлото чешкајте го увото

Зошто функционира: Кога се стимулираат нервите во увото, тој создава рефлекс во грлото што може да предизвика мускулен спазам. Овој мускулен спазам може да го олесни движењето во грлото.

9. Исклучете го рефлексот на гадење со притискање на левиот палец

Зошто функционира: Всушност, не е познато дали тоа е специфичен сет на нерви во вашата рака или само забава за вашиот мозок, но има доказ дека овој трик може да ви помогне.

8. Запрете го крварењето од носот со притискање на горните непца

Зошто функционира: Се верува дека вршењето притисок врз вашите непца може да ја блокира артеријата која снабдува крв во носот.

7. Голтнете тврдоглави апчиња со наведнување на главата напред

Зошто функционира: Доколку земете голтка вода по апчето и ја наведнете главата напред апчето нема да се залепи за грлото туку ќе плива во устата и ќе заврши каде што му е место.

6. „Разбуди ја“ рака со движење на главата

Зошто функционира: Ова чувство на морници често е резултат на компресија на нервите во вратот. Значи, ако ги олабавите мускулите на вратот, ова ќе ви помогне да го ослободите дополнителниот притисок во вашата рака.

5. Спречете лузни од изгореници со притискање со прстите на изгорената кожа

Зошто тоа функционира: Примената на благ притисок со прстите брзо ќе ја доведе вашата изгорена површина назад кон нормална температура на кожата и ќе ја намали веројатноста за појава на плускавци.

4. Олеснете ја главоболката со ставање на рацете под ладна вода

Зошто функционира: Студената температура може да ја зголеми циркулацијата на крвта во целото тело. Таа најдобро функционира на вашите раце, бидејќи тие имаат многу нерви кои се поврзани директно со вашиот мозок.

3. Справувајте се со страв од игли со кашлање

Зошто функционира: Кашлањето може да функционира како едноставно одвраќање за вашиот мозок. Исто така, моментално го зголемува крвниот притисок, што помага да се намали вашата перцепција на болка.

2. Направете вашата забоболка да исчезне со ставање коцка мраз на задниот дел од вашата рака помеѓу показалецот и палецот.

Зошто функционира: Овој дел од вашата рака е исполнет со нервни патишта кои носат сигнали за болка до вашиот мозок, а студената температура може да ги блокира овие сигнали.

1. Ослободете се од икање со подигање на рацете над вашата глава и протегање

Зошто функционира: Растегнувањето може ефикасно да ги ресетира мускулите на вашата дијафрагма.

Сподели на Facebook
пати видено