Карпи кои патуваат сами, расцветана пустина, езеро како од друга планета или сонце што никогаш не заоѓа. Иако сетоа ова звучи како сцена од научнофантастичен филм овие работи се случуваат на нашата планета во зависност од сезоната.

Останете со нас за да дознаете повеќе за овие и други природни феномени што можете да ги видите со свои очи, ако го планирате вашето патување однапред.

Јануари: Замрзнати меури под езерото Абрахам

Што: Бактериите што живеат на дното на езерото испуштаат големи количини на метан гас, што се замрзнува во столбови на овали под кристално чистата површина на езерото.

Каде: Езерото Абрахам, Алберта, Канада

Кога: Декември – февруари

Февруари: Огнената коњска опашка на Јосемити

Што: Кон крајот на февруари зраците на зајдисонцето имаат вистински агол да го осветлуваат падот на конската опашка на таков начин што се чини дека не е вода, туку оган што паѓа по планината.

Каде: Долината Јосемити, Националниот парк Јосемити, Калифорнија, САД

Кога: Втора половина на февруари

Март: Мрморење на птиците

Што: Птиците од видот „Sturnidae” се собираат во стада со неверојатни големини и изведуваат неверојатни трикови во воздух.

Каде: Низ Велика Британија

Кога: Јануари – март

Април: Цветање на Глицинија

Што: За време на еден месец во пролетта, можете да уживате во одење низ магични тунели Глицинија формирани од стотици растенија, чии бои варираат од црвена и виолетова до жолта и бела боја.

Мај: Синхронизирани светилки

Што: Синхрони светилки може да се најдат само на неколку места на нашата планета, што го претвора гледањето во вистинска авантура.

Каде: Национален парк на Грејт Смоуки Маунтинс, САД

Кога: Мај – јуни

Јуни: Кози на дрвја

Што: Дрвјата на кои се искачуваат овие кози не се случајни, тие се аргански дрвја, чии плодови зреат околу јуни.

Каде: Мароко

Кога: Јуни

Јули: Полноќно сонце

Што: Полноќното сонце е фантастичен феномен што можете да го видите за време на летата на кое било место јужно од Антарктикот и на северот од Арктичкиот круг, а Норвешка е едно од местата во кои можете да уживате.

Каде: Норвешка

Кога: Јуни – август

Август: Езерото на точки Осиос

Што: Во летните месеци, кога температурата е топла, ова езеро ги менува боите, па дури и својата форма.

Каде: Британска Колумбија, Канада

Кога: јули – август

Септември: Соленото езеро Јуншенг

Што: Водите на ова кинеско езеро можат да го прикажат целиот спектар на бои од зелена и жолта до црвена и магента. Сето тоа се случува благодарение на широкиот спектар на алги што цветаат во езерото.

Каде: Јуншенг, Кина

Кога: септември – октомври

Октомври: Течното виножито на Кано Кристалес

Што: Еве уште еден прекрасен поглед кој е предизвикан од цветањето на алги. Кано Кристалес е река во Колумбија која изгледа како течно виножито кое може да прикаже широк спектар на бои од зелена и црвена до сина и црна боја. Можете да му се восхитувате на овој поглед од мај до декември, но најсветлите бои можат да се видат на есен.

Каде: Колумбија

Кога: октомври – ноември

Ноември: Цветна пустина Атакама

Што: И покрај тоа што ова место е исклучително суво, може да се претвори во цветно ќебе преку ноќ по силен дожд.

Каде: Чиле

Кога: септември – ноември

Декември: Пловечки карпи

Што: Карпите во долината на смртта повремено се чини дека се лизгаат по напуштената област самостојно, без да се примени моќ и да не се прицврстени јажиња. Како се случува ова? Едриличарските карпи се изучуваат уште од 1900-тите години и научниците веруваат дека чудните движења на овие камења се резултат на совршена рамнотежа на вода, мраз и ветер што се јавува во зимските месеци.

Каде: Долина на смртта, Калифорнија, САД

Кога: декември – февруари

Сподели на Facebook
пати видено